Umetnost

UP PEF na umetniškem področju

UP PEF k razvoju akademske kulture na Univerzi na Primorskem in širše v obalni regiji med drugim prispeva z bogatim kulturno-umetniškim programom. Deluje kot vsestranska ustvarjalna platforma, znotraj katere ustvarjajo profesionalni in ljubiteljski umetniki, posebno mesto pa zasedata tudi učenje z umetnostjo in inkluzija s pomočjo umetniške dejavnosti. Številne predavateljice in predavatelji, ki so izvoljeni v nazive na habilitacijskih področjih, povezanih z umetnostjo, dosegajo vidne rezultate tako v ustvarjanju kot raziskovanju, ki pogosto poteka v sodelovanju s tujimi institucijami in v okviru različnih interdisciplinarnih projektov.

Na UP PEF so zastopana vsa osrednja umetniška področja:

- vizualne umetnosti,
- uprizoritvene umetnosti,
- književnost,
- glasba,
- ples ter
- interdisciplinarne povezave med njimi.

Umetniško delovanje se povezuje tudi z znanostjo ter gospodarstvom, s čimer hkrati prispeva k potrebam Družbe 2050, ki zahteva tesno interdisciplinarno povezovanje družboslovja, humanistike in umetnosti z naravoslovno-tehničnimi vsebinami.

Ustanovljen je bil tudi Center za umetnost, ki med sabo povezuje vse zaposlene, ki se z umetnostjo aktivno ukvarjajo. V okviru centra visokošolski učitelji sodelujejo v nacionalnih in mednarodnih projektih, organizirajo konference, posvete, simpozije, izobraževanja in druge dogodke.

Še posebej velja izpostaviti primere mentorskega dela, ki se predstavlja v okviru umetniškega projekta Spekula.


Univerzitetni študijski program 1. stopnje Vizualne umetnosti in oblikovanje 

Magistrski študijski program 2. stopnje Vizualne umetnosti in oblikovanje 

 

4_Banner_VUO_2024.jpg

icon open book

Novice

6. jun. | Novice

Na 8. lutkovnem PEF FESTU tudi grozljivka

5. junija je bil v Mariboru že 8. PEF FEST, tradicionalno lutkovno srečanje vseh treh pedagoških fakultet, ki ga vsako leto gosti ena od njih. Številka pred prireditvijo bi morala biti že dvomestna, pa nam jo je vmes zagodla korona. Na festivalu sta se ljubljanska in koprska fakulteti predstavili s po tremi predstavami, domačini pa kar s šestimi. Videli smo ročne, telesne, namizne, marionetne, senčne in druge lutke.

5. jun. | Novice

GDI delavnica: Zanimivi svet rastlin

V okviru projekta GDI UP 1.3: Razvoj vsebin zelenega prehoda v okviru Centra znanosti UP je bila organizirana delavnica »Spoznajmo zanimivi svet rastlin«.

4. jun. | Novice

PEFIJADA 2024: Praznik druženja, športa in zabave

PEFijada 2024 je že petič združila študente in zaposlene z vseh slovenskih pedagoških fakultet ter sorodnih fakultet iz Pulja, Reke in Užic. Letos je dogodek, ki se je odvijal na lepi plaži Sv. Katarina v Ankaranu ter nogometnem in odbojkarskem igrišču, organizirala Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem (UP PEF).

icon arrow more

Dogodki