Vabilo na ogled filma o študentskih gibanjih: Mi smo zasedba

datum: 03.05.2023

kategorija: Za študente

V torek dne 9. 5. 2023 ob 18. uri, v predavalnici ZAVOD RSŠ (po železnih stopnicah ob glavni zgradbi UP PEF).

PO PROJEKCIJI FILMA BO SLEDILA OKROGLA MIZA Z GOSTI: 
doc. dr. Ana Bogdan Zupančič,  izr. prof. dr.  Tomaž Grušovnik, asist. dr. Marko Gavrilovski, Hana Radilović režiserka filma moderator: asist. Miha Novak 

Mi smo zasedba je slovenski dokumentarni film, ki je nastal v produkciji Radia Študent in je izšel leta 2022. Posnet je bil ob 10. obletnici odmevne zasedbe Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki se je odvila v dvomesečnem obdobju v zimskem semestru 2011/12. Film skozi intervjuje z nekdanjimi pripadniki in spremljevalci avtonomnih gibanj študentov in predavateljev v Sloveniji dokumentira kontinuitete in prekinitve tovrstnih gibanj v trajanju 20 let (2002–2021), pri čemer se osredotoči na dejanje zasedbe. 

Pred začetkom odmevne zasedbe ljubljanske filozofske fakultete je bilo čutiti vpliv študentskih gibanj čez mejo: tako na Hrvaškem (2009) kot v Sočasno se je po svetu začelo gibanje Occupy (2011), ki je v luči recesije nasprotovalo finančnemu kapitalizmu. Slovenska lokalna izvedba tega gibanja je porodila zasedbe v različnih mestih, najbolj vidna pa je bila zasedba pred ljubljansko borzo. Ta zasedba je bila osrednjega pomena za širjenje pobude Mi smo univerza, ki se je oblikovala na začetku istega leta in od Univerze v Ljubljani ter ministrstva za izobraževanje zahtevala odpravo šolnin in izboljšanje stanja visokega šolstva. 22. novembra 2011 je bil na skupščini v avli filozofske fakultete soglasno izglasovan začetek zasedbe naslednji dan.S tem so se študenti, predavatelji in drugi udeleženci zavezali k pogajanju z vodstvi fakultete, univerze in ministrstva, komuniciranju prek medijev, grajenju horizontalnega gibanja na temelju demokracije neposredne akcije in ustvarjanju alternativnega izobraževalnega programa v peščici zasedenih predavalnic. 

Plakat_Mi_smo_zasedba.jpg

 

 

icon open book

Novice

31. maj. | Novice

Erazmus+ na temo Youth Courage

Naša fakulteta sodeluje v projektu Erazmus+ na temo Youth Courage.

31. maj. | Novice

Podeljena priznanja prometej znanosti za odličnost v komuniciranju v letu 2022

Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je na slavnostni akademiji, ki je potekala v Prešernovi dvorani SAZU v torek, 30. maja 2023, podelila priznanja Prometej znanosti za leto 2022, med nagrajenci tudi Univerza na Primorskem - UP Pedagoška fakulteta (UP PEF) skupaj z Radiom Koper in raziskovalni inštitut InnoRenew CoE. Komunikator znanosti za leto 2022 je postal dr. Lovrenc Lipej.

29. maj. | Novice

Teden ljubiteljske kulture: strokovni posvet Lutke v pedagogiki

Center mladih Koper, 1. 6. 2023, ob 13.30.

icon arrow more

Dogodki

Ni aktualnih dogodkov.

icon arrow more