Video: Tipna maketa študentk Inkluzivne pedagogike še odmeva

datum: 28.03.2023

kategorija: Za študente

V četrtek, 23. 3. 2023, je v občinski stavbi Nove Gorice potekala predstavitev tipne makete, ki smo jo pripravili študentje 2. letnika programa Inkluzivna pedagogika. V sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica ter Goriškim muzejem, smo 21 študentov pod mentorstvom asist. dr. Mateje Maljevac ustvarili maketo, ki bo pripomogla k orientaciji in prepoznavanju mesta Nova Gorica za osebe s slepoto in slabovidnostjo.

MONG_PredstavitevMaketeZaSlepe_23_03_2023_FotoAnaRojc-1.jpg

Projekt se je začel že v zimskem semestru, ko smo prejeli navodila za izdelavo. Študentje smo se razdelili v šest skupin, in sicer, nabava lego kock, osnovnih in vezanih plošč (Lorber Julijana, Merc Anja, Šumić Lejla), gradnja makete (Forjan Valentina, Kolonjak Sara, Razingar Janja, Zaman Eva), avdiodeskripcija (Hiti Ina, Knap Maruša, Tomažič Nina, Voglar Neli), prilagoditev tekstov in brajica (Brigelj Urška, Friškovec Neti, Kuzma Luka, Ložak Eva), iskanje tipno bogatih materialov (Balas Vendi, Kozjek Vita, Žemva Manja) in koordinacija skupin ter promocija projekta oziroma izdelka (Kovšca Urška, Kalina Urška, Rozman Monika).

Tipna_maketa_2.jpgPri izdelavi makete in vodenju celotnega projekta, smo naleteli na nekaj ovir, vendar smo jih s skupnim delom in sodelovanjem uspešno odpravili. Pridobili smo ogromno količino kock, a je bila po pregledu večina le-teh neuporabnih, saj smo potrebovali točno določene kocke, ki smo jih lahko umestili na maketo. S pomočjo sponzorjev, se je ta težava rešila, saj smo lahko z denarnimi donacijami dokupili manjkajoče dele. Prav tako smo se prvič srečali s tako obširnim projektom, ki pa je zahteval hitro realizacijo, zato smo se morali hitro poučiti o vseh pomembnih delih vodenja projekta. 

Tipna_maketa_3.jpgMenimo, da je tak način dela in učenja zelo dobrodošel, saj smo lahko znanje, ki smo ga pridobili pri predmetu “Metode dela z osebami s slepoto in slabovidnostjo”, tudi dejansko uporabili. Tako smo morali vidne informacije preoblikovati v slušne in tipne, kar sta vodilna čuta za osebe s slepoto in slabovidnostjo. Projekt se je zaključil pred približno enim mesecem, naš izdelek pa je bil sedaj predstavljen širši javnosti ter bo na voljo za ogled oziroma otip v Goriškem muzeju.

Skozi izdelavo makete smo se naučili predvsem koliko informacij se pri osebah s slepoto in slabovidnostjo izgubi ter kako pomembno je, da jim to na drugačen način vrnemo. S primernim načrtovanjem, upoštevanjem značilnosti ter ustvarjalnostjo se lahko doseže prav to, nenazadnje pa tudi boljšo vključenost v družbo.

Urška Kovšca,

predstavnica študentov generacije 2022/2023 rednega študija Inkluzivne pedagogike

VIDEO PREDSTAVITEV: KLIKNITE TUKAJ

Foto: LH in Ana Rojc

MONG_PredstavitevMaketeZaSlepe_23_03_2023_FotoAnaRojc-21.jpg

Tipna_maketa_4.jpg

MONG_PredstavitevMaketeZaSlepe_23_03_2023_FotoAnaRojc-4.jpg

MONG_PredstavitevMaketeZaSlepe_23_03_2023_FotoAnaRojc-28.jpg

MONG_PredstavitevMaketeZaSlepe_23_03_2023_FotoAnaRojc-29.jpg

icon open book

Novice

31. maj. | Novice

Erazmus+ na temo Youth Courage

Naša fakulteta sodeluje v projektu Erazmus+ na temo Youth Courage.

31. maj. | Novice

Podeljena priznanja prometej znanosti za odličnost v komuniciranju v letu 2022

Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je na slavnostni akademiji, ki je potekala v Prešernovi dvorani SAZU v torek, 30. maja 2023, podelila priznanja Prometej znanosti za leto 2022, med nagrajenci tudi Univerza na Primorskem - UP Pedagoška fakulteta (UP PEF) skupaj z Radiom Koper in raziskovalni inštitut InnoRenew CoE. Komunikator znanosti za leto 2022 je postal dr. Lovrenc Lipej.

29. maj. | Novice

Teden ljubiteljske kulture: strokovni posvet Lutke v pedagogiki

Center mladih Koper, 1. 6. 2023, ob 13.30.

icon arrow more

Dogodki

Ni aktualnih dogodkov.

icon arrow more