Izobraževanje na daljavo v času pandemije – izzivi in priložnosti

datum: 28.09.2022

kategorija: Za študente

V petek, 23. septembra 2022, je na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem potekal mednarodni znanstveni sestanek z naslovom: »Izobraževanje na daljavo v času pandemije – izzivi in priložnosti«.

34 aktivnih udeležencev je predstavilo 27 znanstvenih prispevkov, pripravili so tudi dve plenarni predavanji. Ob tem je potekala tudi plenarna online razprava, v katero so se vključili slovenski študenti, ki študirajo na univerzah po evropskih državah.

Ni slučajno, da se je Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem v sodelovanju z Univerzo v Mariboru, Pedagoško fakulteto v Banjaluki (BIH) in Pedagoško fakulteto v Užicu ter Univerzo v Kragujevcu (Srbija),  lotila tega izziva  v okviru znanstvenega sestanka. Nove metode in tehnike, tehnologija in pristopi terjajo refleksijo in poglobljen pogled v to problematiko z edukacijskega vidika.  Poiskati je bilo potrebno odgovore na dileme in težave, ki očitno še niso za nami, saj se nakazujejo nove težave s širjenjem virusa.

18.mzs.JPG

Namen znanstvenega sestanka je bil spodbuditi in osvetliti izkušnje ter spoznanja na področju edukacije iz različnih držav, različnih sociokulturnih kontekstov, različnih predmetov ter različne percepcije od učiteljev, učencev, študentov, staršev in institucij. Nova spoznanja bodo udeleženci skušali prenesti tudi v sodobno šolo 21. stoletja, ki bo izkušnje poučevanja in učenja na daljavo vključila v inovativne procese edukacije v sodobnih hitro razvijajočih se družbah.

Prispevke so avtorji na znanstvenem sestanku predstavili po posameznih sekcijah, ki so bile definirane po izzivih proučevanja, v osnovnošolski, srednješolski ter visokošolski poučevalni izzivi kakor tudi po predmetnih področjih - od naravoslovnih predmetov, splošnih predmetov, glasbene ter telesne vzgoje.

_DSC3027.JPGUdeleženci so poudarili, da je sestanek potekal na visokem znanstven nivoju, hkrati sproščeno in odprto. Odprtosti bi se morali danes v času globalizma in vsiljene miselne korektnosti še posebej zavedati, da univerze zagotavljajo svoj prostor za resnico in svobodo misli, ob tem pa vsak znanstvenik izkazuje epistemsko skromnost in moralno držo.

Janez Drobnič, vodja programskega odbora

icon open book

Novice

16. nov. | Novice

Prva EKO fakulteta na Univerzi na Primorskem

V atriju Univerze na Primorskem, Pedagoške fakultete je danes zaplapola zelena zastava EKO šole. Gre za edino javno in mednarodno priznanje slovenskim šolam za okoljevarstveno delovanje. Podpis EKO listine, ki je zadnji od sedmih korakov do naziva EKOšola, ponazarja zavezo, da se bodo vsi, ki študirajo oz. delajo na fakulteti, ravnali kar se da EKO .

16. nov. | Novice

Za naj prostovoljko nominirana tudi sodelavka Danijela Horvat Samardžija

Pred kratkim je v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega potekala prireditev Naj prostovoljec Mestne občine Koper 2022. Občina se je skupaj z Združenjem za promocijo prostovoljstva Slovenska filantropija zahvalila vsem prostovoljcem za njihovo delo. Med nominiranci je bila tudi sodelavka, višja predavateljica Danijela Horvat Samardžija, ki trenutno vabi k izdelovanju voščilnic, ki jih lahko prinesete v atrij fakultete.

15. nov. | Novice

Matjaž Juhart je prejel Jabolko navdiha

Jabolko navdiha je priznanje, ki ga posameznikom, skupinam ali projektom od leta 2013 podeljuje Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije. Sinoči ga je prejel Matjaž Juhart, sekretar Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije in predavatelj na naši fakulteti ter idejni oče vpisa slovenskega znakovnega jezika v Ustavo Republike Slovenije.

icon arrow more

Dogodki