Ali lahko tipamo ozvezdja?

datum: 14.08.2024

kategorija: Novice

Kako približati razumevanje ozvezdja in planetov? S pomočjo delavnice Nočno nebo na dosegu rok, v okviru katere bodo udeleženci raziskovali posebno slikanico S prstki do zvezd, ki vsebuje različne tipne predloge in druge zanimive didaktične igre za lažje razumevanje najpomembnejših ozvezdij severnega neba.

Knjigo je napisala oziroma ustvarila tiflopedagoginja dr. Aksinja Kermauner v soavtorstvu z dr. Janjo Plazar s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) z namenom, da to temo približata vsem ljubiteljem astronomije, otrokom ter slepim in slabovidnim.

Janja_Plazar_foto_Samo_Kham.jpg

V petek, 6. septembra 2024, ob 17. uri  se bo ozvezdje odkrivalo skupaj z soavtorico dr. Plazar na Pedagoški fakulteti v Kopru. Udeleženci delavnice bodo dobili predloge ozvezdij. Med njimi je tudi Kasioppeja, ki ga bodo odkrivali s pomočjo bucik in vrvice. Tako bodo dojeli, kako je človek v preteklosti na nebo slikal različne junake in zgodbe. Ozvezdje Oriona ter Veliki in Mali voz pa bodo spoznavali s tipnimi predlogami (kot Braillova pisava).

Udeleženci bodo skozi zanimive razlage spoznali pomembne pojme v astronomiji, kot so zvezde, planeti, kometi, galaksije in oddaljenost zvezd. Ali ste vedeli, da je zvezda Arktur oddaljena približno 40 svetovnih let in svetloba je od tam odpotovala leta 1983, ko se je rodila Tina Maze.
 


Na delavnico, ki jo organizira Center za vseživljenjsko učenje UP PEF (CVŽU UP PEF), se je potrebno predhodno prijaviti po e-prijavnici ali e-pošti ().

Z novim študijskim letom CVŽU UP PEF vabi tudi na druge delavnice in izobraževanja:

  • Tečaj uporabe pametnega telefona za začetnike (oktober 2024),
  • Zdravi ljudje so temelj zdravih odnosov in srečnega okolja (november 2024),
  • Naravoslovno-matematične delavnice (november-april, vsak drugi teden)​,
  • Mednarodna konferenca o ekosocialnem izobraževanju (26.-27. 9. 2024),
  • XI. mednarodna znanstvena konferenca Talent Education (16.-17. 10. 2024),
  • 20. znanstvena konferenca Proučevanje preteklosti, razumevanje sedanjosti, oblikovanje prihodnosti vzgoje in izobraževanja (22. 11. 2024),
  • študijski programi za izpopolnjevanje (Pedagoško-andragoško izobraževanje; Specialno pedagoško izpopolnjevanje za učitelje otrok s posebnimi potrebami),
  • programi profesionalnega usposabljanja (Vzgoja čustveno stabilnih otrok/mladostnikov in opolnomočenje pedagoških delavcev za prepoznavanje in ustrezno reagiranje ob čustveni stiski otrok; Nudenje ustrezne podpore predšolskim otrokom s preobčutljivostjo in alergijami na hrano …).