Izvedba gostujočega predavanja: Prehrana predšolskih otrok v vrtcih
datum: 28.04.2025
kategorija: Novice
Za študente 2. letnika dodiplomskega študijskega programa Predšolske vzgoje (v okviru predmeta Skrb za zdravje predšolskih otrok), je asist. Špela Bužinel s Fakultete za vede o zdravju, UP, izvedla predavanje o prehrani predšolskih otrok v vrtcih. Z ozirom na načela novih smernic za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih ustanovah je predstavila strokovna priporočila za uravnoteženo prehrano predšolskih otrok in posledice neupoštevanja le-teh.
Opozorila je na pomembnost hidracije in ponazorila, kako naj bo sestavljen zdrav krožnik. Pojasnila je vlogo vzgojiteljev pri doseganju ustreznih prehranjevalnih navad otrok, ki se odražajo tudi kasneje v življenju. Slednje je v vrtcu mogoče doseči ne le v času obrokov, temveč tudi v sklopu različnih vzgojno-izobraževalnih dejavnosti, ki jih predvideva vrtčevski kurikulum. Predlagala je spodbujanje otrok k spoznavanju novih okusov, tekstur in kombinacij živil, ter vztrajnost in potrpežljivost pri izbirčnih/neješčih otrocih. Ob tem je dodala, da je ključno spoznati potrebe otrok in se nanje ustrezno odzvati.
Posebno pozornost je namenila dietni prehrani otrok v vrtcu. Izpostavila je pomembnost medsebojnega sodelovanja njihovih staršev, zdravnikov, vzgojiteljev in ostalih strokovnih ter tehničnih delavcev v vrtcu, da se otroke s posebnimi prehranskimi potrebami ustrezno zaščiti pred poslabšanjem zdravstvenega stanja. Povedala je, da je kljub veliki odgovornosti vzgojiteljev njihova ozaveščenost na področju prehrane otrok pogosto še vedno pomanjkljiva, zato je bodočim vzgojiteljicam svetovala, naj se v zavodih, kjer bodo delale, zavzemajo za dodatno izobraževanje na tem področju. To jim bo zagotovo olajšalo spoprijemanje z vsakodnevnimi izzivi prehranjevanja najmlajših.
Dogodki
5. maj. - 9. maj. | Dogodek Zoom
Online informativni dnevi za podiplomske študijske programe
14. maj. | Dogodek Koper
KARIERNI SEJEM UP 2025
15. maj. | Dogodek Koper