Novo študijsko leto je tu in z njim nove dobrodelne akcije, v katerih lahko sodelujemo

datum: 17.10.2024

kategorija: Novice

Prva dobrodelna akcija, v kateri lahko sodelujete, je dobrodelna akcija Zavoda Rihtarjeva domačija, Alzheimerjev zemljevid srčnosti, ki je bila zasnovana po zgledu podobnih dobrodelnih akcij iz tujine, in s katero lahko obogatimo vsakdan oseb z demenco, s katero lahko damo vedeti njim, njihovim svojcem in tem, ki skrbijo zanje, da nam ni vseeno za njih, da čutimo z njimi, da smo tu za njih.

Gre za akcijo pisanja razglednic srčnosti, ki lahko s svojimi motivi obudijo spomine in prebudijo zgodbo, zgodbo o preživljanju počitnic v tujini, zgodbo o dogodivščinah doživetih na podeželju, zgodbo o plezanju na vrhove najvišjih gora, zgodbo o praznovanju praznikov v krogu bližnjih  ...

Ena sama razglednica lahko naredi zelo veliko. O tem se je prepričalo več kot 100 srčnih posameznikov, ki so si med poletnimi počitnicami vzeli čas in v dom za starejše poslali razglednico srčnosti. Osebam z demenco, pa tudi njihovim svojcem in tem, ki skrbijo zanje, so s tem srčnim dejanjem privabili iskrice sreče v očeh, saj so jim dali občutek, da niso pozabljeni, da niso izločeni, da niso izbrisani iz družbe, da je nekje nekdo, ki mu ni vseeno za njih, ki čuti z njimi, ki je tu za njih.

Upokojenci_pi__ejo_razglednice.jpg

Demenca namreč, na žalost, še vedno velja za stigmo. Zaradi stigmatizacije pa posamezniki in organizacije ne znajo biti obolelim in njihovim svojcem v podporo, pomoč. Ozaveščanje o demenci, zavedanje, da demenca ne izgine, če si zatiskamo oči pred njo, da bomo morali najti rešitve, kako z njenimi posledicami živeti, tako v bližnji kot v širši družbi, je izrednega pomena. Demenca je namreč bolezen, ki ne izbira, je bolezen, za katero lahko zboli vsakdo izmed nas. Za to kruto (zaenkrat še) neozdravljivo boleznijo možganov naj bi zbolelo v Sloveniji že 34.000 oseb, v Evropi več kot deset milijonov, v svetu pa okrog 49 milijonov. 

Izrednega pomena je, da o bolezni govorimo na glas, da se jo naučimo prepoznavati, da se naučimo ravnati z osebami obolelimi za demenco. To lahko ne samo olajša življenje obolelim za demenco, ampak lahko celo podaljša življenje obolelih za demenco do 7 let. In kdo izmed nas si tega ne bi želel za svojega bližnjega.

Zato, če želite postati svetla zvezda v vsakdanu oseb z demenco, njihovih svojcev in teh, ki skrbijo zanje, vas vabim, da sodelujete v tej dobrodelni akciji, ki bo trajala celo študijsko leto. V tem času bo, kot spodbuda k pisanju čim večjega števila razglednic srčnosti, nastajal poseben zemljevid, ki bo prikazoval število poslanih razglednic. 

Kako lahko sodelujete?

Preprosto. Pišite na elektronski naslov  ali na https://www.facebook.com/danijela.horvat.165 in dodeljen vam bo dom (ali več domov, če se odločite) za starejše. Dodeljeni dom za starejše bo označen na zemljevidu in ob koncu študijskega leta bomo videli, koliko domov za starejše smo skupaj osrečili in kolikokrat. Enemu domu za starejše nas lahko namreč piše več in to večkrat, da bo sreča prejemnikov razglednic srčnosti večja.

Lahko pa seveda, če želite, pišete kateremkoli domu za starejše, ki ga izberete sami, lahko tudi več domovom, saj gre za res srčno akcijo zavoda, vredno našega sodelovanja.

Na razglednicah so lahko kraji, gore, znamenitosti, rože, živali, običaji, zaljubljeni pari … Karkoli … Razglednica je lahko kupljena ali doma izdelana. Kratko, prijazno sporočilo opremljeno s podpisom, da celota deluje bolj osebno (in pripisom ZA ODDELEK ZA DEMENCO), pa naj bo napisano z velikim tiskanimi črkami.

Prejete razglednice bodo lahko v domovih za starejše, če jih bodo prejeli več, zbirali v posebne spominske škatle, ki bodo služile prebiranju ob čaju ali kavi, spominjanju življenja pred demenco, igri ... Osebe z demenco se bodo namreč ob prebiranju prispelih razglednic družile, količina prispelih razglednic jim bo dala čutiti, da nekdo misli na njih, razglednice bodo spodbudile spomine na kraje, običaje, dogodke, osebe povezane z življenjem pred demenco, z razglednicami pa se bodo osebe z demenco lahko tudi igrale tako, da jih bodo razvrščale glede na motive na njih ...

Razglednice lahko naredijo res veliko dobrega, zato jih s skupnimi močmi napišimo čim več in s tem naredimo svoj prvi korak k premagovanju stigme o tej bolezni.

Čeprav nas tisti z demenco pozabijo, smo se jih mi kot družba dolžni spominjati, saj so del nas.

dr. Danijela Horvat Samardžija,
viš. pred. za didaktiko družboslovja