V jubilejnem letu Pedagoška fakulteta v Kopru s kar dvema nagrajenkama

datum: 04.10.2024

kategorija: Novice

Ljubljana, 4. oktober 2024 - Večer pred svetovnim dnevom učiteljev je v Cankarjevem domu potekala podelitev najvišjih državnih nagrad na področju šolstva. Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije je letos podelil 11 nagrad. Priznanje za izjemne dosežke na področju visokega šolstva sta prejeli tudi prof. dr. Silva Bratož in izr. prof. dr. Vanja Riccarda Kiswarday z UP PEF.

Ob praznovanju 50-letnice UP PEF se fakulteta s ponosom ozira na dolgoletne dosežke in priznanja na področju izobraževanja.

Od leta 2005 je 18 visokošolskih učiteljev in strokovnih sodelavcev (med njimi so dr. Amalija Žakelj, dr. Sonja Rutar, dr. Aksinja Kermauner, izr. prof. Jelena Sitar Cvetko, dr. Jurka Lepičnik Vodopivec, dr. Mitja Krajnčan, dr. Bogdana Borota, dr. Darjo Felda, dr. Majda Cencič, dr. Vida Medved Udovič, dr. Mara Cotič …) prejelo državne nagrade za izjemne dosežke na različnih področjih visokega šolstva.

Podelitev___olstvo_2024__2_.jpg

Letos sta prestižno priznanje prejeli dr. Silva Bratož in dr. Vanja Riccarda Kiswarday, ki sta s svojim delom pomembno prispevali k razvoju in ugledu fakultete ter širše skupnosti. Takšna bogata zgodovina dosežkov potrjuje predanost in strokovnost, ki že pol stoletja oblikujeta prihodnost izobraževanja na Pedagoški fakulteti.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!


Iz utemeljitev

Dr. Silva Bratož, redna profesorica na področju didaktike angleščine in prodekanja za študentske zadeve na UP PEF, je s svojim obsežnim raziskovalnim, pedagoškim in strokovnim delom pomembno prispevala k razvoju didaktike tujega jezika in večjezičnosti. Njeno delovanje sega na področje zgodnjega učenja tujih jezikov, kjer je razvila in implementirala večjezični model za predšolske otroke v sodelovanju z Vrtcem Koper.

Na UP PEF je osnovala in koordinirala razvoj študijskega programa 2. stopnje Razredni pouk z angleščino in program usposabljanja učiteljev za poučevanje angleščine na predmetni stopnji.

Sodeluje tudi v številnih domačih in mednarodnih raziskovalnih projektih, kjer poudarja pomen razvijanja večjezičnih kompetenc. Njen prispevek k razvijanju področja večjezičnega poučevanja se odraža tudi v objavah v uglednih mednarodnih revijah

Bratož je bila večkrat nagrajena za svoje delo, vključno s Priznanjem za pedagoško odličnost Univerze na Primorskem. Njene znanstvene objave, vključene v ugledne revije, prispevajo k teoretičnim in praktičnim pristopom pri poučevanju jezikov v večkulturnih okoljih. Poleg tega aktivno sodeluje pri oblikovanju nacionalnih izobraževalnih politik in kurikularnih smernic.

Zaradi svojih dosežkov na področju didaktike tujih jezikov in večjezičnosti je prof. dr. Silva Bratož upravičeno predlagana za nagrado RS za posebne dosežke.


Dr. Vanja Riccarda Kiswarday je izredna profesorica specialne pedagogike, ki je s svojim dolgoletnim delom pomembno prispevala k razvoju vključujoče pedagogike. Po diplomi in magistratu iz defektologije na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani ter doktoratu s področja razrednega pouka, je svojo kariero začela kot raziskovalka na Institutu Jožef Stefan. Njeno raziskovalno in pedagoško delo je osredotočeno na vključevanje otrok s posebnimi potrebami v izobraževalni proces in razvijanje uporabe računalnika kot didaktičnega pripomočka za te otroke že od 90. let prejšnjega stoletja.

Kot defektologinja v bolnišnični šoli je tesno sodelovala z otroki z dolgotrajnimi boleznimi, zlasti na področju psihiatrije in onkologije, kjer je sooblikovala individualizirane načrte pomoči za lažjo integracijo otrok v šolsko okolje. Poglobljeno se je ukvarjala z razvojem odpornosti pri otrocih in mladostnikih, kar je raziskovala tudi v svoji doktorski disertaciji. Njeno delo se je kasneje razširilo tudi na pedagoške delavce in družine otrok s posebnimi potrebami.

Dr. Kiswarday je pomembno prispevala k razvoju programov za izobraževanje inkluzivnih pedagogov, tako na UP PEF kot tudi na drugih ustanovah doma in v tujini. Aktivno sodeluje v mednarodnih projektih ter s številnimi slovenskimi in tujimi organizacijami.

Njeno delo vključuje tudi svetovanje in sodelovanje v komisijah za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami. Zaznamovana je po svoji predanosti k oblikovanju inkluzivnega izobraževalnega sistema in spodbujanju enakih možnosti za vse učence.