Video: Pogovorni večer ob 50. letnici Pedagoške fakultete v Kopru v znamenju pristnih osebnih zgodb

datum: 13.06.2024

kategorija: Novice

V torek, 11. junija 2024, je Pedagoška fakulteta v Kopru nadaljevala s praznovanjem svoje 50. obletnice z organizacijo posebnega pogovornega večera, na katerem so sodelovali študenti prve in druge generacije - torej študenti, ki so začeli študij v letu 1974 in 1975. Dogodek, ki je združil nekdanje študente in sedanje zaposlene in študente, je bil priložnost za obujanje spominov na začetke fakultete in razpravo o njenem razvoju skozi desetletja.

1._in_2._generacija_z_bodo__im_dekanom_UP_PEF.JPG

Pozdravni nagovor je imel bodoči dekan dr. Tomaž Grušovnik, ki je poudaril pomen vztrajnosti in trdega dela prvih generacij študentov, ki so postavili temelje današnje fakultete. V razpravi se mu je pridružila tudi Orjana Gregorič, strokovna delavka z najdaljšim stažem na Univerzi na Primorskem, ki je delila svoje spomine na razvoj fakultete.

Program je vodila upokojena profesorica, tudi pesnica in pisateljica, izr. prof. dr. Aksinja Kermauner, ki je s svojim značilnem navdihujočim vodenjem poskrbela za sproščeno in prijetno vzdušje, v uvodu pa sta za glasbo in pesem poskrbeli študentka Ana Porok in učenka Nami.

Kermaunerjeva je na začetku opomnila na pomembnost zgodovinskega konteksta in dolge tradicije izobraževanja učiteljev na Primorskem, ki sega več kot 150 let nazaj. Leta 1974 je bil v Kopru ustanovljen dislocirani oddelek Pedagoške akademije iz Ljubljane, ki je kasneje postal temelj današnje Pedagoške fakultete.

 

 

Spomini na študentska leta

V pogovornem večeru so se študenti prve in druge generacije, ki so začeli študij v letih 1974 in 1975, spominjali svojih prvih dni na takratni akademiji. Gosti so odgovarjali na različna vprašanja in se sihrono tudi dopolnjevali z osebnimi izkušnjami. 

Gosti so z občinstvom delili svoje prve vtise o študiju v Kopru, pri čemer so mnogi izpostavili, da je bila fakulteta že od samega začetka prostor inovativnosti in predanosti pedagoškemu poklicu.  

Indeks_1975.JPG

Edelman Jurinčič, Tatjana Kukanja, Nada Vehovec, Biserka Jeras, Nadja Mislej Božič, Sonja Cergol Viler, Lidija Humar, Irena Ivančič, Marta Vrčon Komel in Alenka Bertok so z občinstvom delili svoje najljubše spomine, zanimive prigode in izzive, s katerimi so se soočali kot študenti. Jurinčič je na ogled prinesel celo svoj odlično ohranjen Indeks. Gostje so razpravljali tudi o tem, kako se je študij na fakulteti spremenil v preteklih 50 letih. Medtem ko so se številni spominjali svojih profesorjev, ki so jim pustili neizbrisen pečat, so izpostavili tudi različne spremembe v študijskem sistemu in vzdušju med študenti in kasneje zaposlenimi.

Nasveti za prihodnje generacije

Dogodek se je zaključil z nasveti gostov za današnje študente pedagoške fakultete. Poudarili so pomen vztrajnosti, strasti do poklica in nenehnega učenja ter avtonomnega delovanja. Gostje so spodbudili sedanje študente, naj izkoristijo vse priložnosti, ki jih ponuja študij na Pedagoški fakulteti, in naj se zavedajo pomembne vloge, ki jo imajo kot bodoči učitelji.

Pogovorni večer ob 50. obletnici Pedagoške fakultete v Kopru je bil čudovita priložnost za obujanje spominov in razpravo o prihodnosti izobraževanja. Dogodek je pokazal, kako pomembna je preteklost za oblikovanje prihodnosti in kako so prve generacije študentov postavile trdne temelje, na katerih fakulteta gradi še danes.