Na 8. lutkovnem PEF FESTU tudi grozljivka

datum: 06.06.2024

kategorija: Novice

5. junija je bil v Mariboru že 8. PEF FEST, tradicionalno lutkovno srečanje vseh treh pedagoških fakultet, ki ga vsako leto gosti ena od njih. Številka pred prireditvijo bi morala biti že dvomestna, pa nam jo je vmes zagodla korona. Na festivalu sta se ljubljanska in koprska fakulteti predstavili s po tremi predstavami, domačini pa kar s šestimi. Videli smo ročne, telesne, namizne, marionetne, senčne in druge lutke.

Ekipa_pef_na_pef_festu_2024.jpgLjubljanski lutkarji so se predstavili z lutkovnimi igrami o naših odnosih, v katerih nastopajo igralci in psi kot marionete in namizne lutke. Mariborčani so se letos posvetili naravoslovnim temam in tradicionalno nastopali ob živi glasbi spremljajočega orkestra drobnih glasbil.

Barve koprske PEF so letos zastopale izredne študentke. Pot na Roka fest v izvedbi Maje Prvinšek, Tjaše Hauptman, Nives Zorko in Miše Kokalj, ki študirajo v Škofji Loki, je zabaven vrtinec dogodkov in odnosov. Ta se ustvari na poti na pevski festival. Glavni junaki pa niso nič drugega kot rokavice, ki so jih nabrale študentke doma, od tiste za jemanje jedi iz pečice v kuhinji, pa za delo na vrtu, v mehanični delavnici, med njimi se je znašla tudi elegantna damska in celo prava boksarska rokavica. Pot na roka fest je bila edina predstava »teatra objetka« na festivalu.  

Stvori v luknji in Rdečezlobec, lutkovna »grozljivka«  študentk na izrednem študiju v Škofji Loki, Marine Vrevec, Urške Zorc in Monike Rozinger, je kombinacija igre igralcev in različnih mimičnih lutk. Junakinji padeta v temno in smrdečo luknjo. Tam živijo stvori, ki jih ustrahuje Rdečezlobec. Od njih zahteva trenutke veselja, ki jih zbira v posebno stekleničko. Če ostanejo brez njega, se stvori spremenijo v prah. Naključni obiskovalki jame izvesta, da Rdečezlobca lahko premaga veter in rešita problem s pihanjem, pri čemer jima izdatno pomagajo otroci. Stvar se srečno konča, ker iz jame vodijo stopnice, po katerih pride njuna »rešiteljica« in jima o vsem, kar sta doživeli v jami, ne verjame niti besede. Mogoče sta se pa ob padcu v jamo udarili v glavo …

Kot zadnja se je predstavila študentka iz Novega mesta Eva Antolovič z lutkovnim filmom Tim in Bartolomej. Gre za igro s ploskimi lutkami in skrajno izčiščeno in minimalistično animacijo. Vsa predstava se dogaja v bližnjem posnetku treh pernatih junakov. Animacija je omejena na gibanje očesa glavnega junaka in občasnega odpiranja kljuna njegovega prijatelja. Tekst je imenitna  lutkovno-literarna miniaturka o tem, kako je svet drobnih trenutkov lahko zanimiv, če jih deliš s tistim pravim. Posebnost nastopov naših študentk ni le v raznolikosti tehnik, neobičajnih lutkovnih pristopih, ampak tudi v tem, da so vse igre študentke tudi same napisale. Tako so v letošnji reviji zgodb, podob, animacije in številnih iskrivih idej študentov vseh treh fakultet, našle svoje mesto.  

PEF FEST je medsebojno oplajanje študentov pedagoških fakultet z ustvarjalnimi idejami in rešitvami na področju lutkarstva, ki še razširijo tovrstno znanje in izkušnje študentov. Je tudi priložnost za izmenjavo izkušenj med profesorji in asistenti lutkarstva na različnih koncih Slovenije. In poleg večje športne Pefiade je lutkovni PEF FEST edino tradicionalno srečanje slovenskih pedagoških fakultet na področju umetnosti.

 

slika_iz_zaodrja.jpgBartolomej_med_predvajanjem_v_mariboru.jpgStvori.jpgPot_na_roka_fest.jpg