Pogovor z Jernejem Ščekom: nismo gospodarji sveta, smo vrtnarji

datum: 26.03.2024

kategorija: Novice

V ustvarjalnem središču Oddelka za umetnost in oblikovanje so študentje Pedagoške fakultete ter Fakultete za humanistične študije 25. marca gostili priljubljenega slovenskega profesorja in aktivnega člana slovenske narodne skupnosti v Italiji Jerneja Ščeka.

Z avtorjem knjižne uspešnice Kavarna Italija se o zavedanju zgodovine evropskih meja, vplivu sosedstva, poznavanju drug drugega, humanizmu in pomena učiteljskega poklica pogovarjala Devana Jovan Lacovich, nekdanja novinarka italijanskega radijskega programa regionalnega centra RTV Koper – Capodistria.

Jernej_____ek__6_.jpg

Jernej Šček je prenašalec tako v srednješolskih kot univerzitetnih učilnicah, kjer se oblikujejo nove ideje. Na vprašanje, kako kot humanist in pedagog predajati znanja novim generacijam, kaj pomeni danes vstopati v učilnico, je izpostavil, da pedagogi so pričevalci s poslanstvom: »Nismo več prenašalci, stare načine smo presegli. Naša naloga je drugje, potrebno je mentorirati in usmerjati mladega človeka kot miličniki znanja. Pokazati je potrebno pot do sestavljenega znanja s pomočjo podatkov in pričati tako, da ima vse smisel. Naš cilj je, da te učenec premaga.«

Dodal je, da smo dandanes izšli iz avtoritarne vzgoje, vendar smo s permisivno vzgojo ustvarili narcise, ter je izpostavil pomen prevzemanja odgovornosti; »Smo družbena bitja, se nismo ustvarili sami.« Družbe se zato ne moremo otresti, nam je bila dana, zato pravi, da nismo gospodarji sveta, smo vrtnarji.

Z gostujočim humanistično-pedagoškim dogodkom se je obeležilo tudi 50. obletnico Pedagoške fakultete V Kopru, ki je prav tako povezana z medsebojnim sodelovanjem skozi prizmo njenega poslanstva.

Foto utrip