Razstava študentov študijskega programa Vizualne umetnosti in oblikovanje na Madžarskem

datum: 08.03.2024

kategorija: Novice

Nyiregyhaza, 8. marec - Razstava študentov s študijskega programa Vizualne umetnosti in oblikovanje je na pobudo doc. dr. Tiborja Zielinskega in izr. prof. Jirija Kočice postavljena v prostorih Univerze Nyiregyhaza na Madržarskem kot simbolno dejanje začetne faze dolgoročno zastavljenega sodelovanja.

Namreč že hitro po tej razstavi bodo študenti iz Nyiregyhaze razstavljali v Kopru, na Univerzi na Primorskem, s čimer bodo dodatno odpirali možne medsebojne stike v okvirih Erasmus mobilnosti ali pa drugih bilateralnih dogovorov.
 

Gostujoča študentska razstava prinaša v prostor Nyiregyhaze le del izrazito interdisciplinarne produkcije, ki jo na Oddelku za umetnost UP PEF visokošolski učitelji, sodelavci in študenti prakticirajo zdaj že tretje leto. Gre resda za mlad program novomedijskega študija na področju umetnosti in oblikovanja, ki pa s svojim entuziazmom in prožno prilagodljivostjo skuša parirati častitljivo starim študijem na področju umetnosti.

Razstava_Madr__arska_2.jpeg

O razstavi in sodelovanju je RTV posnela prispevek (Oddaja Mostovi).

"Izbor razstavljenih del, ki sta ga pomagala urediti izr. prof. dr. Tilen Žbona in doc. Peter Ciuha, je zaradi začetnih logističnih in drugih težav resda manjši, a se zavedamo, da je to šele začetek in verjamemo, da bodo bodoči skupni projekti lahko prinašali mnogo več. Vseeno pa lahko jasno vidimo, da gre za program, ki ima interdisciplinarno zasnovo in je zasnovan na temeljih sodobnih umetniških praks," je ob odprtju razstave 8. marca povedal izr. prof. Jiri Kočica.

Študijski program izrazito podpira prehajanje med vizualnimi umetnostmi in vzpodbuja individualno ustvarjalno usmeritev študenta in ga v tem njegovem zasledovanju ciljev podpira. Pri tem mentorji, ki se večinoma ukvarjajo s sodobno vizualno umetnostjo, študentu iz različnih zornih kotov pomagajo pri njegovem raziskovanju ter mu po svojih močeh omogočajo lasten razvoj na področju umetnosti in oblikovanja.

Umetniško sodelovanje z madžarsko univerzo sovpada z akreditacijo novega magistrskega študijskega programa Vizualne umetnosti in oblikovanje, ki bo razpisan za študijsko leto 2024/2025. V okviru novega študijskega programa se bo študent še bolj osamosvojil in izbral lastne poti. Sama zasnova študija je prav tako interdisciplinarna, hkrati pa vezana na odprte projekte in v veliki meri že v osnovi raziskovalna. 

Razstava_Madr__arska_1.jpeg