Petra Kejžar je državna prvakinja v hitropoteznem šahu 2024!

datum: 31.01.2024

kategorija: Novice

19. januarja je Petra Kejžar, študentka Pedagogike na Univerzi na Primorskem, Pedagoški fakulteti, postala državna prvakinja v hitropoteznem šahu. Hitropotezno prvenstvo članov in članic je organiziral Tajfun – Šahovski kljub Ljubljana.

Pri članih je turnir postregel z nekaj presenečenji. Med 111 igralci je po dodatnih kriterijih prvo mesto pripadlo velemojstru Luki Leniču (ŠK Tajfun Ljubljana) z 9 točkami. V kategoriji članic je nastopilo 18 igralk. Po 11 kolih je zlato odnesla Petra Kejžar (ŠK Tajfun Ljubljana) s prepričljivimi 8.5 točkami. A pot do tega laskavega naziva pa ni bila kratka in lahka.

Petra_Kej__ar.jpg

Foto: Šahovska zveza Slovenije

Petra je šah začela šah igrati kar pozno: »Po navadi začnejo igrati pri petih, šestih letih, če hočejo imeti kakršen koli dober rezultat. Sama sem pa začela v devetem razredu, zaradi tega ker sta moja dva mlajša brata začela hoditi po turnirjih in sem želela biti zraven,« je dejala prvakinja in opomnila, da sta tudi brata bila na evropskih mladinskih prvenstvih, ampak sta naknadno zamenjala to zanimanje za košarko.

Šahisti morajo biti dobro fizično pripravljeni, čeprav šah primarno ne povezujemo s fizično aktivnostjo. Če pogledamo na ta šport popolnoma laično, bi lahko rekli, da tam ni fizičnega napora, a se Petra Kejžar s tem ne strinja, saj pravi, da je dobro imeti kondicijo: »V enem od turnirjev, marca 2021, sem opazila, da mi kar manjka kondicije. Partija lahko traja tudi šest ur in po nekaj urah vidiš, da to ni to, če nimaš kondicije. Pade koncentracija, ne moreš več dobro, kvalitetno razmišljati,« je še dejala. Na vprašanje, ali ima kakšne namige, zvijače, kako obdržati koncentracijo pa odgovarja, da poje kakšno sadje ali čokoladico: »Malo se moram tudi sprehoditi, pogledati, kako kje drugje igrajo, osvežiti obraz … Kaj drugega pa težko,« je še dejala.

Zanimiv pa je podatek, da je le 15% šahistov ženskih igralk. Pod vplivom popularne Netflix serije The Queen's Gambit ali Damin/kraljičin gambit je svet ponovno preplavilo navdušenje nad šahisti … ali mogoče še bolj nad šahistkami. »Šahistke so že dolgo pred tem dosegale izjemne rezultate in presegale pričakovanja v moško dominiranem športu. Kajti za šahovnico ni pomembno, katerega spola si, pomembna je le tvoja spretnost rokovanja s figurami na šahovnici,« je še dejala Kejžarjeva in dodala, da nekateri menijo, da so možgani moških pri šahu naprednejši od ženskih možganov, ki pa zato dominirajo na drugih področjih: »Ampak jaz bi rada videla, da bi bilo med šahisti udeležba enakovredna (50/50) in bi potem videli, kdo bi postal svetovni prvak. Verjetno bi imele večjo možnost, če bi se nas bolj spodbujalo.« Petra Kejžar sicer z nasmeško na obratu pove, da  raje tekmuje proti moškim, morda tudi zato, ker ima proti njim boljše rezultate.

Petra pa je tudi trenerka mladih šahistov: »Več izkušenj imam s treniranjem punc, ker sem eno leto preživela v Dubaju, kjer imajo punce in fantje ločene treninge in jaz sem bila trener samo za dekleta. Za treninge nasploh pa bi začela navduševati starše. Delala bi na tem, da bi bilo jasno, da je šah za oba spola. Po navadi se fantje odločijo za kakšne športne aktivnosti in punce za glasbo in ples, tako jaz vidim to. Če bi starši otroku predstavili šah in ga zanj enako spodbujali, kot za druge krožke, verjamem, da bi se zanimanje za šah povečalo tako pri fantih, kot pri puncah

1.png

Čeprav državna prvakinja sprva v šoli ni bila najboljša v matematiki, je tudi šah pripomogel k boljšemu uspehu: »Ocena se je popravila, tudi naloge sem lažje razumela. A to ni edina prednost šaha. Ko hodiš po turnirjih spoznavaš novih ljudi, bolj si socialno spreten, spoznavaš nove kulture, ko tekmuješ v drugih državah. Veliko pozitivnih stvari bi lahko naštela. In dejansko spoznavaš tudi sebe. Odkriješ, kateri slog igranja ti bolj ustreza.«

Pred nazivom državne prvakinje je bil njen največji uspeh na evropskem prvenstvu v Antalyji 2019, ko je premagala bivšo evropsko prvakinjo: »Ta partija mi je najpomembnejša do zdaj. Imela sem res veliko treme, ker je bila to bivša evropska prvakinja in imela sem spoštovanje do nje, saj je zelo znana v evropskem in svetovnem merilu. Potem pa sem pozabila na strah in nato padla v partijo

Petra je bila državna članska prvakinja leta 2022 v počasnem oz. klasičnem šahu, istega leta je bila tudi ekipna prvakinja v vseh kategorijah (ženska liga, hitropotezni šah, pospešeni šah), lani pa so zmagale tudi v ženski ligi.  V prihodnosti bi rada postala velemojstrica, želja po osvojiti medalje tudi na članskem nivoju pa se ji je, kot rečeno, uresničila. In prepričani smo, da to ni njen zadnji vrhunski uspeh. Želimo ji obilo koncentracije in uspehov še naprej!

Krista Sedej, Lovrenc Habe