S špago čez rit!

datum: 07.09.2023

kategorija: Novice

Nisi pravi Slovenec, če se vsaj enkrat ne povzpneš na Triglav. To je bila misel, s katero smo se v ponedeljek, 4. septembra 2023, odpravili proti najvišjemu slovenskemu vrhu.

V okviru projekta Od PEF-a do Triglava #2 smo se študentje UP Pedagoške fakultete celo leto pripravljali na vzpon na 2864 metrov visok vrh.  Šest najbolj zagnanih pohodnic se je Aljaževega stolpa dejansko dotaknilo.  Da se ne bi slučajno premislile in se ponovno zanesle na vsem znano frazo, »naslednje leto pa res«, smo prenočišča na Kredarici rezervirali že v mesecu maju.  In po dolgih mesecih čakanja je končno napočil dan pohoda!

1694040420377.jpg

Ob 7. uri zjutraj smo se zbrale na parkirišču na Pokljuki in se z težkimi nahrbtniki na ramah odpravile proti cilju. Da pa nam ne bi bilo preveč dolgčas, smo s seboj vzele 4 fante. Na poti smo imeli številne pripetljaje, eden izmed njih pa je bil že kmalu po našem štartu, ko so nam pot zaprle krave s svojimi telički. Večkrat nas je napadla tudi lakota, pa potreba po kavi in sladkorju ter seveda počitku. Samo pot so nam lajšali pogledi na čudovito pokrajino in vrhove Julijskih Alp.

Po številnih urah hoje smo prispeli do Triglavskega doma na Kredarici, kjer smo pojedli kosilo, odložili svoje nahrbtnike, se opremili s samovarovalnimi kompleti in čeladami ter zagrizli v še zadnji breg oz. lahko bi rekli skalo. Da nam pri vzpenjanju ne bi bilo prevroče, je poskrbel veter, ki je poskušal odpihniti oblake, ki so nas pričakali na vrhu. Medtem ko je veter podil oblake, je vse tiste, ki so se na Triglav povzpeli prvič, čakal krst, »s špago čez rit«. Ker pa iz vrha nismo mogli oditi brez fotografije, je vsak izmed nas naredil 100 njih, še posebej takrat, ko je iz za oblakov posijalo sonce in se je pred nami odprl čudovit razgled.

1694040420340.jpegOb vrnitvi v kočo nas je že čakala topla večerja. Iz Kredarice smo si ogledali tudi sončni zahod in vzhod in se polnih lepih spominov, še posebej na prečudovite razglede, v torek vrnili domov.

Katja Krč

1694040420358.jpeg

1694040420396.jpg