Teden ljubiteljske kulture: strokovni posvet Lutke v pedagogiki

datum: 29.05.2023

kategorija: Novice

Center mladih Koper, 1. 6. 2023, ob 13.30.

 

JSKD.jpgPod drobnogled bomo vzeli lutkovno ustvarjalnost v vzgoji in izobraževanju in izpostavili pomen lutkovne pedagogike, opismenjevanja mladih in odraslih pri gledanju in ustvarjanju predstav ter izpostavili primere dobrih praks.

Prva v seriji okroglih miz na temo Lutke v pedagogiki se bo zgodila v okviru 5. lutkovnega PEF Festa, na katerem sodelujejo lutkovne predstave študentov pedagoških fakultet.

Poleg pregleda stanja na področju lutkovnih skupin v šolah in idej ter pobud s strani študentov bomo predstavili tudi s kakšnimi ovirami se srečujejo učitelji pri načrtovanju in izvajanju šolskih krožkov in kako ohranjati motivacijo in ustvarjalni zagon pri delu z mladimi.

Strokovni posvet bodo pripravili: JSKD, UM PEF, UL PEF in UP PEF.

Gostiteljica festivala: UP PEF v sodelovanju z mednarodnim festivalom PUF Koper in JSKD v okviru TLK 2023.

 

Program predstav: 5. PEF FEST 2023

LOGO_PEF_MB_LJ_UP.png

TLK_strokovni_posvet.jpg

 


Več o nekaterih predstavah, namenjenih odrasli publiki 

Lutkovni atelje - od Ateljeja do lutkovne predstave

Prikazane bodo tri lutkovne miniaturke, nastale na podlagi slike Atelje enega najpomembnejših slovenskih slikarjev 20. stoletja Gabrijela Stupice (1913 - 1990), ki je bila razstavljena v Moderni galeriji Ljubljana.

Avtorji in izvajalci so študentke in študent  3. letnika predšolske vzgoje UL PEF. Predstave so nastale v okviru predmeta Lutkarstvo pod mentorskim vodstvom doc. dr. Helene Korošec ter asistentk Ane Duša in Nuše Jurjevec in študentke dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani Helene Šukljan.

 

KRADLJIVEC

Izvajalke/igralke/animatorke : Klavdija Ujčič, Lana Grk, Ana Mittendorfer, Sara Lapanja

Kraju, v katerem lahko vsakdo razmišlja po svoje, pleše v svojem ritmu in živi v skladu z lastno individualnostjo, nekega dne zavlada diktator. Diktator, ki si manipulativno in pretkano podredi vsako svobodno bitje. Od tega trenutka dalje se vsi premikajo enako in plešejo v ritmu predpisane glasbe, njihove misli pa pristanejo v diktatorjevih rokah. Kraj preplavijo občutki tesnobe, obupa in brezizhodnosti … Nato pa se pred diktatorjem prikaže majhen, vedoželjen in navihan deček. Je s svojim prihodom prinesel kanček upanja ali se bo diktator podjarmil tudi njega?

 

IZGUBA

Izvajalke/igralke/animatorke: Ema Babić, Nika Blažič, Petra Kuralt

Osebi se iščeta, najdeta in del svojega življenja (pre)živita skupaj, nato pa pride čas, ko se poslovita. Slovo v večini primerov občutimo kot izgubo, ki nas grize nekje v območju srca in želodca. Izgubo, ki ni nujno samo posledica smrti, ampak jo lahko povezujemo tudi s koncem partnerskega, prijateljskega ali poslovnega odnosa. Dokončno slovo se človeka globoko dotakne, ga zlomi, zruši … izgubo pa pogosto spremlja občutek, da se svet nikoli več ne bo vrnil v ustaljeni ritem. Ampak ne glede na to, kako nemogoče lahko deluje, nam življenje ob pravem trenutku da moč (v kakršnikoli obliki že), da se ponovno sestavimo.

 

TOVARNA SANJ 

Izvajalci/igralci/animatorji : Lara Mohar, Rok Filej, Ana Hrovat, Petra Koren

V deželi sanj živi Sanjaček, ki v svojem velikem kotlu ustvarja lepe in mirne sanje za otroke. Sestavlja jih iz posebnih sestavin: sreče, veselja, uspeha, lepote, … Nekega večera pa se mu zgodi nesreča in zaradi neprevidnosti v kotel spusti preveč nagajivosti. Lepe in mirne sanje se spremenijo v pravo nočno moro; Sanjaček mora napako čimprej popraviti, saj bodo sicer otroci celo noč prejokali. Hitro skoči v kotel in začne čistiti sanje odvečne nagajivosti. Mu bo uspelo in bodo otroci lahko spet mirno spali?