Mi smo zasedba!

datum: 10.05.2023

kategorija: Novice

Mi smo zasedba je slovenski dokumentarni film, ki je nastal v produkciji Radia Študent in je izšel leta 2022. Posnet je bil ob 10. obletnici odmevne zasedbe Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki se je odvila v dvomesečnem obdobju v zimskem semestru 2011/12.

Film skozi intervjuje z nekdanjimi pripadniki in spremljevalci avtonomnih gibanj študentov in predavateljev v Sloveniji dokumentira kontinuitete in prekinitve tovrstnih gibanj v trajanju 20 let (2002–2021), pri čemer se osredotoči na dejanje zasedbe.

Pred začetkom odmevne zasedbe ljubljanske filozofske fakultete je bilo čutiti vpliv študentskih gibanj čez mejo: tako na Hrvaškem (2009) kot v Sočasno se je po svetu začelo gibanje Occupy (2011), ki je v luči recesije nasprotovalo finančnemu kapitalizmu. Slovenska lokalna izvedba tega gibanja je porodila zasedbe v različnih mestih, najbolj vidna pa je bila zasedba pred ljubljansko borzo. Ta zasedba je bila osrednjega pomena za širjenje pobude Mi smo univerza, ki se je oblikovala na začetku istega leta in od Univerze v Ljubljani ter ministrstva za izobraževanje zahtevala odpravo šolnin in izboljšanje stanja visokega šolstva. 22. novembra 2011 je bil na skupščini v avli filozofske fakultete soglasno izglasovan začetek zasedbe naslednji dan.[1] S tem so se študenti, predavatelji in drugi udeleženci zavezali k pogajanju z vodstvi fakultete, univerze in ministrstva, komuniciranju prek medijev, grajenju horizontalnega gibanja na temelju demokracije neposredne akcije in ustvarjanju alternativnega izobraževalnega programa v peščici zasedenih predavalnic.

 

Po predvajanju dokumentarnega filma Hane Radilovič o študentskih gibanjih Mi smo zasedba, je sledila okrogla miza z gosti:

doc. dr. Ano Bogdan Zupančič,

izr. prof. dr. Tomažem Grušovnikom,

asist. dr. Markom Gavriloskim in

režiserko Hano Radilovič.

 

Dogodek je moderiral asist. Miha Novak.

 

Posnetek okrogle mize je na voljo tu: https://www.youtube.com/watch?v=vr8JG0wIkLY

 

9.5.2023_Mi_smo_zasedba__2_.jpeg