Vabilo: Neobičajna šola v naravi

datum: 03.05.2023

kategorija: Novice

Predavanje redne profesorice Anne Kožuh bo v sredo, 7. junija 2023 ob 13. uri, v predavalnici P1 na naši fakulteti. Začetek predavanja bo pred fakulteto z glasbeno točko Vladimirja Batiste in razstavo fotografij.

Predavanje bo uvod v razstavo, ki je fotografski zapis opazovanj in edinstvenih trenutkov med prostovoljstvom v rehabilitacijskem centru za orangutane na Borneu. Ta izjemna izkušnja, sestavljena predvsem iz priprave interaktivnih in hkrati okusnih igrač, je avtorici omogočila občudovati ustvarjalnost, razum in sposobnosti teh najmanj znanih velikih opic. "Človek iz gozda" ali orang hutan je samotar, ki živi visoko v krošnjah deževnega pragozda le na Borneu in Sumatri. 3.JPG

Zadnjih pol stoletja so se korenito spremenile navade orangutanov, ki danes veljajo za kritično ogroženo vrsto. Raziskave kažejo, da se je njihovo število v obdobju 1950 - 2020 zmanjšalo za skoraj 80%. Zmanjšanje populacije orangutanov je predvsem posledica krčenja njihovega življenjskega prostora, ki se ga pospešeno spreminja v plantaže oljnih palm. Lačni in obupani orangutani, ki jim je odvzet naravni habitat v obliki deževnega pragozda, so prisiljeni jesti mlade palme. Zato jih oljarji dojemajo kot škodljivce in jih ubijajo. Najpogosteje so to matere z mladiči. Osiroteli mladiči v najboljšem primeru pristanejo v rehabilitacijskih centrih. Tukaj se trudijo naučiti jih vsega, kar je potrebno za samostojno življenje v divjini. Zahvaljujoč temu imajo nekatere sirote po dolgih letih učenja možnost, da se vrnejo v deževni pragozd.

Ta rehabilitacija traja izjemno dolgo, celo do deset let. Šele po tem času se mali orangutan osamosvoji. Vendar pa to prizadevanje ni vedno uspešno. Zato nekateri „učenci” ostanejo v centrih do konca življenja. V enem od takšnih centrov za osirotele orangutane je Anna Kožuh imela priložnost opazovati njihove neverjetne intelektualne sposobnosti, zaradi katerih so tako podobni ljudem. Zaradi te podobnosti se nam orangutani že v nekaj tednih zelo prikupijo in se z njimi čustveno zbližamo. Fotografije so ujele le nekaj avtoričinih najljubših posameznikov. Vendar s sposobnostjo sklepanja o vzrokih in posledicah, načrtovanja, prepoznavanja svoje slike v ogledalu, zamenjave vlog in celo namernega zavajanja, očara vsak orangutan, ki ga srečaš. Njihova gibljivost, natančno ocenjevanje razdalje in bliskovito iskanje idej in rešitev za različne probleme so neverjetni. Ta mirna, molčeča in rahlo flegmatična bitja, ki tako zelo spominjajo na veselega misleca, uravnovešenega znanstvenika ali perfekcionističnega inženirja, so popolnoma prevzela srce avtorice razstave in predavanja. Upam, da bodo tudi vas očarala.

Anna Kožuh je redna profesorica na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, ki je prva eko fakulteta na univerzi. V okviru svojih predavanj iz predmeta splošna didaktika, že leta poudarja potrebo po spodbujanju enega glavnih trendov v izobraževanju - to je uvajanja ekoloških vsebin, vtkanih v učne načrte vseh predmetov na različnih stopnjah šolskega sistema.

2__1_.JPG