Erasmus + projekt DIGICHILD

datum: 26.04.2023

kategorija: Novice

Projekt Digichild, v katerem je UP Pedagoška fakulteta sodelovala v partnerstvu z drugimi državami, je OECD pripoznal kot primer dobre prakse razvoja digitalne kompetentnosti v predšolski vzgoji v Sloveniji.

OECD je v mesecu aprilu 2023 izdal že sedmo publikacijo v okviru serije Starting Strong:  Empowering Young Children in the Digital Age | Starting Strong | OECD iLibrary (oecd-ilibrary.org).

Osredotoča se na pregled stanja in izpostavlja dejstvo, da je že predšolski otrok izpostavljen najrazličnejšim interakcijam z digitalno tehnologijo, obravnava pa tudi priložnosti  za obogatitev učenja otrok z digitalno tehnologijo. V  poročilu OECD (na strani 244) predstavlja tudi 2 primera iz Slovenije, med katerima je tudi projekt DigiChild. V projektu je kot slovenski  partner sodelovala Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta - v njem so dr. Sonja Rutar, dr. Sonja Čotar Konrad, dr. Andreja Klančar in dr. Anita Sila skupaj z Vrtcem Koper, pod vodstvom Alenke Rušt ter s partnerji iz Nemčije, Latvije in Estonije oblikovali tri pomembne rezultate projekta. V mednarodnem sodelovanju je bil oblikovan izbirni predmet na področju vključevanja digitalne tehnologije v študijski program Predšolska vzgoja, Program za usposabljanje vzgojiteljic predšolskih otrok na področju smiselnega vključevanja digitalne tehnologije v predšolsko vzgojo ter odprti množični spletni tečaj  - MOOC. 

 

Empowering_young_children_in_the_digital_age.png