UP PEF Teater: Psihološka grozljivka ali komična kritika? Izbira je vaša

datum: 10.03.2023

kategorija: Novice

Teater študentov Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, ki deluje 5. sezono, letos premika meje. Ne le v dobesednem smislu, saj je v tekočem študijskem letu igralcev toliko, da so se morali razdeliti v dve skupini, pač pa tudi v žanrskem smislu. Prva predstava, Sinoči v Sohu, je namreč psihološka grozljivka, druga pa je bolj lahkotna komična kritika Analiza.

Sino__i_v_Sohu__2_.jpgGledališka predstava Sinoči v Sohu je prirejena po istoimenskem filmu angleškega režiserja Edgarja Wrighta. Scenarij sta za študentsko gledališče priredila vodja PEF teatra Eva Gabrijelčič in član Urban Švigelj, s pomočjo študentke Pije Sever. Psihološka-grozljivka postreže s kompleksnostjo ter večplastnostjo parajočih tematik velikih mest in problemih posameznika. Skozi melodično igro svetlobe in senc, nas zgodba protagonistke Ellie popelje na potovanje med genialnostjo sedanjosti in norostjo preteklosti.  Pozoren gledalec hitro opazi mejo med prividi spominov in realnostjo, mejo med žrtvovanjem samega sebe in vztrajanja pri doseganju svojih potencialov.  Skozi predstavo bodo domine slepih ulic, nepričakovanih preobratov in trenutkov osebne norosti, pred vašimi očmi padale druga za drugo in se razgrnile v zgodbo, ki vas bo še dolgo po predstavi silila k razmišljanju.

Zakaj so se odločili za psihološko grozljivko? Odgovarja vodja PEF teatra Eva Gabrijelčič: "V maju sem s prijateljem gledala triler Sinoči v Sohu. Kot predvideno je režiser Edgar Wright postregel z večplastno filmsko smetano, ki nama je zlezla pod kožo. Kljub začetnemu navdušenju je kot odsev vame strmelo vprašanje: »Ali nismo vsakodnevno prisotni dovolj negativnim novicam? Si res želim delati na scenariju, ki obravnava teme prostitucije, drog, mentalnih bolezni in neenakopravnosti spolnih vlog v družbi?« Po premisleku sem se odločila, da je zasedba dovolj kvalitetna, povezana in sposobna za to" še pravi Eva, sicer študentka študijskega programa Razredni pouk. Dodajmo, da je predstava namenjena osebam, starejšim od 15 let.

Druga gledališka predstava, ki so jo študenti Pedagoške fakultete snovali od oktobra 2022, pa je delo scenaristke Mateje Perpar. Predstava Analiza je komična in kritična, morda celo absurdna. Osredotoča se na neizživete sanje, nerazrešene Freudove komplekse s ščepcem komičnosti, ki ga dodaja tragičnost vsakdanjosti. Skozi predstavo gledalec odkriva pomembnost socializacije in interpretacije lastnih sanj. Gledalec spozna, kako lahko posameznikove nerazrešene težave in frustracije nevede postanejo del osebnosti. "Vabimo vas, da za eno uro postanete terapevti in poskušate analizirati, s kakšnimi problemi se soočajo naši nastopajoči ter jih spremljate na poti njihovega razreševanja," še dodaja Eva Gabrijelčič, ki je scenarij priredila skupaj z nekdanjo vodjo PEF Teatra Kristo Sedej.

Izjava Urbana Šviglja.mp3

Predstavo Analiza si boste lahko ogledali:

  • v petek, 17. marca 2023, ob 19.30 v Gasilskem domu na Medvedjem Brdu, 
  • v soboto, 18. marca 2023, ob 19.30 v domu krajanov Črni Vrh nad Idrijo,
  • v torek, 21. marca 2023, ob 20.00 v atriju FAMNIT-a,
  • v ponedeljek, 27. marca 2023 ob 19.00 v gledališču Koper 

 

Sinoči v Sohu pa bo na ogled:

  • v ponedeljek, 27. marca 2023, ob 20. uri v Gledališču Koper ter
  • v ponedeljek, 8. in 15. maja 2023, ob 19.30 v Centru mladih Koper.

 

UPPEF_Teater.jpg