Evropska noč raziskovalcev

datum: 10.10.2022

kategorija: Novice

Dr. Matina Volk, dr. Nastja Cotič, dr. Petra Furlan in asis. Matija Jenko ter študentke UP PEF Maja Humski, Katarina Pirih in Anja Furlan so se v petek, 30.9., udeležili Evropske noči raziskovalcev.

IMG_20220930_125940.jpgGlavni cilji le-te so predvsem povečati ozaveščenost o raziskovalnih in inovacijskih dejavnostih z namenom okrepitve javne prepoznavnosti raziskovalcev, ustvariti razumevanje vpliva dela raziskovalcev na vsakdanje življenje državljanov ter spodbuditi mlade k izbiri raziskovalne kariere z vrsto raznolikih, privlačnih aktivnosti festivalnega značaja  v neformalnem, sproščenem okolju.

Pripravili so zanimive in igrive naravoslovne in matematične delavnice, za učence različnih Obalnih šol, s katerimi so jih seznanili z osnovnimi naravoslovnimi postopki. Poleg tega so učenci razvijali še prostorske predstave ter logično mišljenje.  Za učence so pripravili pet kotičkov, in sicer:

1. Kotiček »Pa poskusimo!« - tu so učenci naredili nekaj preprostih naravoslovnih poskusov.  V kotičku so eksperimentirali z vodo ter preiskušali, kaj plava ter kaj potone.

2. V kotičku »Pogled v nevidni svet« so učenci skozi stereolupo lahko opazovali različne preparate (živa bitja, različne materiale in vse kar jih bo zanimalo).

IMG_20220930_093547.jpg3. V kotiček »Sprehajanje frnikol« so učenci sestavili svoje sprehajalnice frnikol, po katerih so se le-te spuščale, vrtele med vrtečimi kolesi in padale skozi luknje vse do cilja.

4. V matematičnem kotičku, imenovanem »Tangram« so se učenci preizkusili v sestavljanju starodavne sestavljanke, ki vsebuje 7 geometrijskih likov - z njimi so sestavljali sestavljali različne figure, pri čemer so vedno morali uporabiti vseh sedem oblik.

5. V zadnjem kotičku  »Tlakovanje« so se učenci preizkusili v prekrivanju ravnine z različnimi oblikami. Organizatorji po uspešni izvedbi Noči raziskovalcev komaj čakamo na naslednjo!

Matija Jenko

 

icon open book

Dogodki