Fantovski pevski zbor v Pragi

datum: 05.10.2022

kategorija: Novice

Pred koncem študija v študijskem letu 2021/2022 se je Fantovski pevski zbor UP PEF (FaPZ UP PEF) odločil, da se prijavi na Festival Slovenija v Pragi. Festival se je odvijal ravno v letu, ki ga tudi v Pragi zaznamuje 150. letnica Plečnikovega rojstva.

V Pragi je Plečnik postavil tudi cerkev sv. Srca Jezusovega, v kateri smo si lahko ogledali enega od organiziranih koncertov. Ker je bil festival izveden v času študijskih počitnic, se ga veliko pevcev FaPZ UP PEF ni uspelo udeležiti, pred odhodom pa se je zbralo ravno toliko pevcev, da so bili pokriti vsi glasovi fantovskega petja. Po dveh letih epidemije, ki je ustavila življenje, kulturo, gospodarstvo, turizem, celotno družabno življenje ter tudi pevce FaPZ UP PEF prisilila v izvedbo nenavadnih pevskih vaj, je bilo zelo težko izbrati program, s katerim bi se lahko v Pragi, kamor je prišlo 650 Slovencev, združenih v 29 različnih kulturnih skupin (različne pevske zasedbe, tamburaške skupine, folklorne in druge plesne skupine …), predstavili.

Na pot smo odšli z avtobusom, ki smo si ga delili s Portoroškim zborom. S pevci zbora smo se lepo ujeli in lahko bi rekli, da smo bili vpeti v najodličnejše medgeneracijsko sodelovanje. Nastopili smo na otvoritveni slovesnosti Festivala Slovenija v Pragi, kjer smo se pozdravili z direktorjem festivala Alešem Breznikarjem in slovensko veleposlanico v Pragi Tanjo Strniša.

Untitled.pngSledili so ogledi mesta, vožnja z ladjico po reki Vltavi in ogledi nastopov drugih slovenskih društev. Na organiziranih koncertih smo si lahko ogledali preplet najrazličnejših zvrsti kulture, ki jo Slovenija premore.

Tri Slovenska društva- Društvo podeželskih žena Dolenjske Toplice, Portoroški zbor in FaPZ UP PEF, je slovenska veleposlanica v Pragi, Tanja Strniša, povabila k sebi, kjer smo se lahko še enkrat predstavili in se z njo družili v prijetnem vzdušju terase veleposlaništva.

Iz Prage smo se vrnili še boljši, še močnejši, še bolj povezani, še lepši ;) in še bolj željni skupnega ustvarjanja, druženja in nastopov.

Untitled1.png

 

icon open book

Dogodki