Kamišibajkarji UP PEF na mednarodnem in nacionalnem festivalu kamišibaja

datum: 06.09.2022

kategorija: Novice

Študentje so se s svojimi predstavami postavili ob bok najboljšim slovenskim kamišibajkarjem

Na Mednarodnem festivalu kamišibaja Beli delfin, ki je potekal v Piranu od 18. do 21. avgusta,  sta med drugimi sodelovala Primož Barle in Metka Pregelj, študenta 3. letnika  izrednega študija predšolske vzgoje v Novi Gorici. Študenti in profesorji UP PEF so navdušili tudi v slovenskem festivalu kamišibaja gledališča v Črnomlju minuli vikend.

Primo___Od_A_do_A.JPG

Gremo najprej v Piran. Tam se je Primož Barle predstavil s priredbo pesmi/repka Od A do A Igorja Sakside. V svoji duhoviti risbi in izvedbi je ob spremljavi bendža izvedel odlično kamišibajsko predstavo z nevsiljivo didaktično noto, povezano s slovensko poezijo. Angleški  kamišibajkar Martin Porter je kljub nerazumevanju slovenskega besedila ocenil Primožev dinamični nastop kot izjemen. 

IMG_20220905_103009__2_.jpg

V istem dnevu je nastopila tudi Metka Pregelj s predstavo Štrukil-bukil, ki pa je temeljila na pripovedni pesmi z Goriškega. Ljudsko pripovedno pesem, je predstavila s preprosto, stilizirano risbo in pripovedno pesem odlično zapela, Primož  pa je k njeni predstavi prispeval minimalistično glasbeno opremo. Etnomuzikolog Igor Cvetko je pohvalil Metkin izbor in interpretacijo.

Temu odličnemu nastopu naših dveh študentov se na festivalu pridružuje tudi nastop njune profesorice in mentorice Jelene Sitar, ki se je predstavila v večernem festivalskem programu za odrasle z Zajčevo pesmijo Bela podlasica. Kamišibajkarji so pohvalili njeno likovno interpretacijo pesmi, močno in odločno črto, ki dominira v njenem butaju in preprosto podajanje pretresljive vsebine.

Primo___in_Metka_med_nastopom_v_Kri__nem_hodniku_v_Piranu.JPG

V nedeljo, 4. septembra, pa se je z okroglo mizo, ki jo je vodila Jelena Sitar in podelitvijo nagrad zaključil tridnevni 10. slovenski festival kamišibaj gledališča v Črnomlju. V festivalski program, ki ga je podpisala selektorica Silva Karim, sta bili izbrani tudi študentki Nika Seražin, študentka 3. letnika predšolske vzgoje v Kopru in Kaja Kavčič, ki na fakulteti zaključuje študij razrednega pouka. V Nikinem malem odru se je znašla zgodba Jabolko, priredba besedila Anje Štefan, ki z močno črto, ki obdaja živobarvne ploskovne risbe in sliki ustrezno živahno pripovedjo pritegne otroško občinstvo. Niko so že povabile znamenite kamišibajkarice iz Vipavske doline in Krasa Furje z burje, naj se jim pridruži v nijihovem živahnem delovanju in kaže, da je bil izpitni kamišibaj Nikin začetek daljše kamišibajske zgodbe. Kaja pa je predstavila zgodbo svojega otroštva o Palčku Pimu, ki ji jo likovni izvedla v čisto posebni likovni tehniki bele zvezne črte na črni podlagi, kar še podarja skrivnostnost gozda, v katerem se zgodba dogaja. Tudi pripoved je bila disciplinirana, besede so, tako kot slike, skrbno odmerjene. Omenjena kamišibaja sta nastala pod vodstvom Jelene Sitar, slednja pa je na državnem festivalu prikazala kamišibaj Kako je Krjavelj kozo popravil. Pripovedovala jo je na način, da je povezala ustrezne odlomke prvega slovenskega romana v smiselno celoto, like in scenske elemente v predstavi pa je skvačkala. Pregrešna kri, ki jo Krjavelhj pušča ubogi Sivki, da ne bo več  pri sosedu zelenja smukala, je, kakopak, rdeča volnena nitka.

Jelena_Sitar_igra_Belo_podlasico_Daneta_Zajca.JPG

Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem je edina, ki sistematično uvaja študente tudi v umetnost kamišibaja. Letos spomladi je na UP PEF nastalo okoli šestdeset novih kamišibajskih zgodb. Štirje od njih so našli pot na enega od dveh osrednjih kamišibajskih festivalov v državi. Razveseljivo je, da so študentje s svojimi predstavami postavili ob bok najboljšim slovenskim kamišibajkarjem, na festivalu pa so dobili kup novih idej in spodbud za nadaljnje delo, kar bo v prid zlasti njihovim varovancem in učencem.

IMG_20220903_173349__2_.jpg