Center ustvarjalnosti in nadarjenosti UP PEF pripravil delavnice za otroke

datum: 04.08.2022

kategorija: Novice

Od 27. do 30. julija in od 1. do 4. avgusta je Center ustvarjalnosti in nadarjenosti (CUN) UP PEF sodeloval pri izvedbi Poletnega tabora za otroke v Smokvici, ki ga organizira društvo Empatiko.

Izr. prof. dr. Mojca Kukanja Gabrijelčič in asist. Lovrenc Habe sta izvedla delavnice ustvarjalnosti, kjer sta z izborom različnih nalog, tehnik, ugank, didaktičnih pripomočkov idr. spodbujala potenciale, asociativno, ustvarjalno mišljenja in funkcionalno znanje otrok.

CUN_poletne_delavnice__5_.JPG

Otroci so v procesu ustvarjanja uživali, zelo angažirano in aktivno sodelovali, se veliko smejali in izkazali izjemne, nenavadne zamisli in ustvarjalne sposobnosti v samem procesu kot tudi v  dosežkih. Nastajale so povsem nove, nore ideje, zgodbe, izpeljanke, konstrukcije, risbe. Otroci so se preizkusili tudi v ustvarjalnem izražanju, pisanju, reševanju problemov, pripovedovanju, dopolnjevanju risbe ipd. Za razvijanje ustvarjalnih sposobnosti je namreč najpomembnejše divergentno mišljenje, ki dopušča več različnih in seveda tudi pravilnih rešitev. Slednje je bilo za otroke še posebej pomembno, saj so se lahko sprostili, brez bojazni pred neuspehom ali tem, da bi se pred vrstniki osramotili.

CUN_poletne_delavnice__3_.JPGSproščeno ozračje je bilo ključno za uspeh malih nadobudnežev in spremljevalcev, ki so ob ustvarjanju prav tako uživali. Na tem mestu velja poudariti, da se ustvarjalnosti lahko učimo. Pri tem je najbolj pomembno okolje, v katerem otroci odraščajo, kasneje pa tudi vrtec in šola. Izr. prof. dr. Mojca Kukanja Gabrijelčič staršem svetuje, da ustvarijo varno in spodbudno okolje, ki omogoča otroku svobodo, igranje in svobodno izražanje. “Otrok ne sme imeti občutka, da mora ustvarjati pod prisilo in predvsem, da napake niso zaželene ali da bo zanje kaznovan. Z aktivno vključenostjo, reševanjem problemov in spodbudo, lahko otrokom pomagamo tudi odrasli,” še dodaja Kukanja Gabrijelčič.

Ustvarjalne delavnice so preko razpisa za otroke in mladino podprli v Mestni občini Koper.

CUN_poletne_delavnice__6_.JPG