Enakost spolov je zakon: ustvarjamo enako družbo za vse

Dne: 19.01.2024

Kraj: Koper

Vabimo vas, da se 19. 1. 2024 ob 9.30, v Predavalnici 5 na UP PEF, udeležite forumske predstave v okviru projekta "Enakost spolov je zakon: ustvarjamo enako družbo za vse", ki ga vodi Mirovni inštitut. Predstavo bo izvedel KUD Transformator.

 

Na dogodek se lahko prijavite prek obrazca https://forms.gle/QHCDMFvEgrE61y669, tako da bomo predhodno seznanjeni s številom udeleženih.

V spodnjih vrsticah sta predstavljena podrobnejša opisa predstave in projekta.

Vabljene_i.

dr. Marko Gavriloski Tretjak  

Opis predstave:

**Forumska predstava je predstava, v kateri igralci odigrajo kratek prizor, v katerem je jasno prikazana oseba, ki je zatirana, in oseba, ki zatira. Tehnika sloni na improvizaciji igralcev in gledalcev v enem (gled-igralcev). Gled-igralci odigrajo svoje predloge za soočanje s situacijo in jo fizično pokažejo na odru. Temu sledi diskusija o resničnosti intervencije in realni možnosti predlagane situacije, prizor pa se ponavlja večkrat z različnimi intervencijami. V forumskem gledališču most in kontakt med gledalci in igralci vzpostavlja moderator – džoker, ki gledalce spodbuja k aktivni participaciji, diskusiji in premisleku. V tej tehniki se z gledališkim orodjem obravnava možnosti za družbene spremembe – gre za refleksijo realnosti in vajo za akcijo v prihodnje v situacijah v življenju.

 

Opis projekta:

KUD Transformator prek gledališča in skupine Magdalene Krivopete, s članicami že več let naslavlja problem spolnega nasilja in neenakosti med spoli ter o tem ozavešča med mladimi in v družbi. V Sloveniji je spolno zlorabljena vsaka peta deklica in vsak sedmi deček, policiji pa je prijavljena komaj desetina primerov. Tudi študentke in študenti poročajo o spolnem nasilju, ki ga uradno ne prijavijo. To kaže na premajhno družbeno ozaveščenost in posledično normalizacijo spolnega nasilja v slovenski družbi. Ker se to kaže tudi na sodiščih in v medijskem poročanju, preživele_i spolnega nasilja ostajajo tiho, saj na podporo bližnjih, javnosti in države ne morejo računati. S tem se nadaljujejo neznanske duševne in življenjske stiske, iz generacije v generacijo pa se v družbi nadaljuje tudi spolno nasilje.

Z interaktivnimi gledališkimi predstavami o spolnem nasilju, ki temeljijo na resničnih zgodbah, bomo gostovale_i po slovenskih in hrvaških srednjih šolah ter fakultetah in pridobile_i predloge mladih za spremembo ali dopolnitev zakonodaje. To nam bo omogočila posebna gledališka tehnika, imenovana zakonodajno forumsko  gledališče. Njihove učinke v obeh državah bo raziskal Mirovni inštitut. Zasnovale_i bomo novo zakonodajno predstavo na osnovi (sodobne) Antigone. Z Radiem Marš bomo dodatno ozaveščale_i s serijo podcastov, ki bodo poglobljeno in etično raziskovali spolno nasilje v Sloveniji. Vse aktivnosti bomo prepletle_i v ozaveščevalno kampanjo, javno konferenco z nevladnicami_ki, odločevalci_kami in mediji ter orodja za izobraževalke_ce z navodili. 

S tem želimo podpreti preživele spolnega nasilja v naši družbi in val njihovega poguma pri kaznivem preganjanju zaradi odtujitve njihovih teles. Mlade med 14-18 let, študente in širšo javnost želimo ozaveščati, da bodo preživele spolnega nasilja lahko podprle_i tako na ravni posameznice_ka kot družbe. Z načinom in pristopom medijskega poročanja želimo širiti pogum med preživelimi, vse udeležene pa spodbuditi k skupnemu reševanju družbenega problema in k skupnemu oblikovanju demokratičnih zakonodajnih predlogov. Nenazadnje z njimi želimo vplivati tudi na zakonodajo, pospešiti zmanjševanje spolnega nasilja v Sloveniji ter povečati družbeno pozornost in zavedanje o razsežnostih problema.

icon open book

Novice

12. apr. | Novice

Teden Alumni UP 2024 bo potekal od 15. do 19. aprila

Vljudno vas vabimo na Teden Alumni UP 2024, ki bo potekal od 15. do 19. aprila na Univerzi na Primorskem. Zvrstile se bodo številne zanimive aktivnosti, kot so druženja, tematska predavanja in orientacijski tek po prelepem mestu Koper. Vsak dan bo posvečen edni temi: Digitalni ponedeljek, Torek zdravja, trajnostna sreda, Alumni MeetUP (podelitev nagrad in priznanj, navdihujoč gost in druženje) in Zabavni petek. Samo za vas imamo načrtovan izjemno izbiro dogodkov.

11. apr. | Novice

50 let PEF - Intervju: Orijana Gregorič ima najdaljši staž na univerzi

50. obletnico Pedagoške fakultete v Kopru želimo obeležiti tudi s spomini in z vpogledi zaposlenih, študentov ter ostalih, ki so (bili) povezani s fakulteto. Vabljeni k branju prvega intervjuja.

10. apr. | Novice

Obeležili smo teden vode

Od 22. do 29. marca 2029 je na UP PEF potekal Teden vode

icon arrow more