Razstava osebne zbirke 100 slikanic brez besedila izr. prof. dr. Barbare Baloh

Dne: 29.03.2024

Kraj: Koper

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in izr. prof. dr. Barbara Baloh (UP PEF) vabijo starše, vzgojitelje, učitelje in strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju na otvoritev razstave Brez Besed: Čarobni svet pripovedovanja skozi ilustracije (Razstava osebne zbirke 100 slikanic brez besedila izr. prof. dr. Barbare Baloh).

Otvoritev bo v četrtek, 1. februarja 2024, ob 18.00, na oddelku za mlade bralce, Verdijeva ulica 2, Koper. Dr. Baloh bo predstavila pomen in vrednost slikanic brez besedila ter uporabo le-teh, povedala bo, kako lahko s slikanicami brez besedila spodbujamo otroško domišljijo in pripovedujemo. Razstavo si bo v prostorih knjižnice možno ogledati od 1. februarja do 29. marca 2024.

Kaj je slikanica brez besedila (silent book, wordless picturebook, Wimmelbuch, libro senza parole)?
To ni slikanica brez vsebine in smisla. Je pripoved skozi sliko. Beremo lahko besede, pa tudi ilustracije in čustva, torej vse, kar nam lahko posredujeta umetnost in domišljija. Slikanica brez besedila je skrajna oblika narativnosti v ilustracijah, ki pa nikoli ni povsem brez besed: njen naslov usmeri bralca k razbiranju pomenov ilustracij ter sestavljanju le teh v zgodbo (Nodelman, 1988).

icon open book

Novice

20. feb. | Novice

50 let UP PEF: Še več ustvarjalnosti na Čevljarski ulici

20. februar - Koper je z današnjim dnem pridobil nov prostor, v katerem se bodo razvijali umetniško-oblikovalski nazori in poti študentov študijskega programa Vizualne umetnosti in oblikovanje Univerze na Primorskem, Pedagoške fakultete.

17. feb. | Novice

Gibalne delavnice za predšolske otroke obalnih vrtcev

V času zimskega izpitnega obdobja, od 22. januarja do 16. februarja 2024, so bile za otroke iz obalnih vrtcev v okviru predmetov Didaktika športne vzgoje in Gibalno–športne dejavnosti organizirane gibalne delavnice.

16. feb. | Novice

Obisk delegacije UP PEF na državni univerzi v Namibiji

V tednu med 5. in 9. februarjem 2024 so prof. dr. Silva Bratož, izr. prof. dr. Tomaž Grušovnik in mag. Maja Bratuš Vidmar obiskali partnersko institucijo v Namibiji (University of Namibia - UNAM).

icon arrow more