Predavanja strokovnjakov: dr. Renata Salecl

Dne: 15.12.2021

Kraj: Koper


V decembru UP PEF nadaljuje s predavanji strokovnjakov, ki bodo odprli teme, ki so v današnjem času zelo aktualne. Vabljeni k udeležbi in prijavi na posamezni dogodek.

V primeru poslabšanja epidemiološke slike, bosta tudi dogodka, ki sta predvidena v živo, potekala virtualno.

_________________________________________________________________________
 


Polne bolnišnice in ignorantski posamezniki: koga reševati v času najhujše pandemije?

 
dr. Renata Salecl (Pravna fakulteta UL)
15. december 2021 ob 14.00 (ZOOM, posnetek na Youtube kanalu UP PEF)

Na predavanju bo gostja spregovorila o težkih etičnih vprašanjih, koga reševati, če zmanjka sredstev in osebja v bolnišnicah. Na to temo bo pri založbi Inštituta za kriminologijo s sodelovanjem Slovenske akademije znanosti in umetnosti izšla nova monografija z naslovom »Koga reševati v času epidemije? – Etični, medicinski in kazenskopravni vidiki triaže«. Triažno odločanje v času pandemije je vezano na kompleksne etične, medicinske in pravne dileme, o katerih se je v preteklosti razpravljalo predvsem na podlagi hipotetičnih scenarijev. Kriza, ki jo je povzročil COVID-19, je te dileme naredila še kako realne, zato je bilo nujno poglobiti premislek o izzivih triažnega odločanja v zdravstvu. Namen monografije je, da predstavi različne poglede na problematiko triaže s pravnega, etičnega in medicinskega vidika, da osvetli, kako so se različne države lotevale vprašanja triaže v času pandemije, ter izpostavi probleme, s katerimi smo se soočali v Sloveniji. Knjiga bo dosegljiva na internetni strani Inštituta za kriminologijo.

Urednica monografije dr. Renata Salecl je mednarodno uveljavljena filozofinja in sociologinja.  Je redna profesorica in znanstvena svetnica, zaposlena na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Je tudi redna gostujoča profesorica na Cardozo School of Law v New Yorku, na BIOS Centre London School of Economics ter na Birkbeck College School of Law v Londonu. Leta 2017 je bila izvoljena za izredno članico Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU), od 2020 je načelnica Oddelka za družbene vede I. razreda SAZU. Za svoje delo je prejela več priznanj, med drugim je bila leta 2010 imenovana za slovensko znanstvenico leta. V letu 2020 je pri Mladinski knjigi v novi zbirki Ergo izšlo njeno delo Človek človeku virus, v zbirki Kultura pa Strast do nevednosti.

icon open book

Novice

28. sep. | Novice

V Mostarju sestanek projekta InAMath

Med 21. in 24. 9. 2022 je v Mostarju potekal projektni sestanek partnerjev, ki sodelujejo pri Erasmus projektu InAMath (An interdisciplinary approach to mathematical education)

28. sep. | Novice

Vizualna pismenost kot predmet teoretskih raziskovanj

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je v torek na naši fakulteti izvedla konferenco o vizualni pismenosti kot predmetu teoretskih raziskovanj.

26. sep. | Novice

Prvi študijski dan in pozdrav brucem

Dragi bruci in študentke ter študenti UP PEF, skupaj z vami se veselimo začetka študijskega leta. Da bo čim bolj enostaven objavljamo program. V okviru pozdrava brucem UP PEF boste bruci prejeli vse osnovne informacije. Predavanja, vaje in seminarji v okviru študija se pričnejo 3. oktobra 2022.

icon arrow more