Profesor Ciuha za svojo grafiko prejel pomembno nagrado na Japonskem

datum: 31.05.2022

kategorija: Za študente

Nedavno je za grafični odtis "Blue Eyes" doc. mag. Peter Ciuha prejel nagrado župana mesta Utazu, g. Toshihira Tanikawe, ter vabilo na otvoritev in podelitev nagrad 18. junija 2022.

Grafika je razstavljena tudi na razstavi Majski salon ZDSLU 2022 (MS'22) / MODRA ČRTA: Od renesanse do novih medijev (Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov), v Kibla portalu v Mariboru, ki vključuje 218 umetnikov, z 800 razstavljenimi deli, kar pomeni, da je to dosedaj največja razstava aktualne slovenske umetnosti. Razstava je na ogled do 13. julija. 

Blue_Eyes__Peter_Ciuha__160x150cm__print.jpg

Modra nit povezuje likovne in ustvarjalne ideje, od klasičnih do novih tehnoloških medijev. Povezuje 500 let štafelajne slike z ustvarjalnim aktom v digitalnih in mešanih medijih, ki se odpira v nove likovne možnosti. Za umetnika/co, ki iz svojega ateljeja pripelje umetniško delo v svetlobo galerijskega prostora, je velik izziv, kako bo vzpostavil/a soodnos z drugimi deli na skupinski razstavi dvestodvajsetih umetnikov/c. Še večji izziv je za kuratorja/ko, ki jih postavlja v medsebojne odnose. KIBLA PORTAL v nekdanji tekstilni hali v Mariboru nudi prostor in podporo tem mnogoterim umetniškim vizijam in pristopom na drugačen način. Umetniška dela so postavljena v perspektivah vključujočega postavljanja umetnin v prostor, torej inkluzivnost raje kot ekskluzivnost – med seboj se mešajo in postavljajo v številne medsebojne dialoge, sorodnosti in nasprotovanja. Medsebojna prepletenost je osnovna ideja.

Nagrajeno delo bo na razstavi v Utazu Art Award Biennale 2022, ki se odpira 18. junija 2022 v mestu Utazu, v provinci Kagawa na Japonskem.

Doc. mag. Petru Ciuhi iskreno čestitamo!