Prva EKO fakulteta na Univerzi na Primorskem

datum: 16.11.2022

kategorija: Novice

V atriju Univerze na Primorskem, Pedagoške fakultete je danes zaplapola zelena zastava EKO šole. Gre za edino javno in mednarodno priznanje slovenskim šolam za okoljevarstveno delovanje. Podpis EKO listine, ki je zadnji od sedmih korakov do naziva EKOšola, ponazarja zavezo, da se bodo vsi, ki študirajo oz. delajo na fakulteti, ravnali kar se da EKO .

Eko___ola__1_.jpg

EKO šola je mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, namenjen spodbujanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci, dijaki in študenti. Poteka skozi njihov vzgojni in izobraževalni program ter skozi aktivno udejstvovanje v lokalni skupnosti in širše.

Vsako leto najuspešnejšim šolam podeljujejo mednarodna priznanja – zelene zastave. Na Pedagoški fakulteti so ponosni, da so zeleno zastavo letos avgusta prejeli tudi oni.

Sicer pa EKO listino vsaka sodelujoča ustanova napiše sama, podpišejo pa jo njeni predstavniki - tako zaposleni kot študentje, ter predstavniki programa EKO šola. Na UP PEF so jo podpisali mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator EKOšola, dekanja Pedagoške fakultete, prof. dr. Mara Cotič, izr. prof. dr. Nataša Dolenc Orbanić, doc. dr. Nastja Cotič ter predsednica Študentskega sveta Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem Maja Humski. Da je Univerzi in okolju v velikem interesu spodbujati tovrstne aktivnosti, pa sta s svojo prisotnostjo dokazala tudi vodja urada za družbene dejavnosti Timotej Pirjevec in rektorica Univerze na Primorskem, prof. dr. Klavdija Kutnar. Prireditev je z glasbenimi vložki popestril trio pevk pod vodstvom doc. Vladimirja Batiste.

 

K čemu so se študenti in zaposleni zavezali?

S podpisom EKO listine se Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta ter vsi njeni zaposleni in študentje zavezujejo, da bodo:

  • spodbujali in razvijali spoštljiv odnos do narave;
  • spodbujali in razvijali okoljsko ozaveščenost,
  • spodbujali in razvijali za dobre medosebne odnose ter zdrav življenjski krog,
  • stremeli k manjši uporabi papirja, energentov in vode,
  • bolj dosledno skrbeli za ločevanje odpadkov ter spodbujali k ponovni uporabi odpadnih materialov,
  • spodbujali prenos EKO vrednot v naša domača okolja in širše ter
  • da bomo s svojim EKO ravnanjem zgled ostalim deležnikom v lokalni skupnosti.

 

Eko___ola_UP_PEF__2_.jpgEko___ola_UP_PEF__3_.jpgEko___ola_UP_PEF.jpgDogodek__1_.jpgSkupinska_fotografija_eko_odbora_in_podpisnikov_UP_PEF__1_.jpgPodpis_dekanja__1_.jpg