Foto: Dekliški zbor s pisatelji v Prekmurju in Porabju

datum: 10.05.2022

kategorija: Novice

V sredo, 4. maja smo se študentke, ki si torke rade krajšamo s petjem v dekliškem pevskem zboru, skupaj s spremljevalci odpravile proti Prekmurju. V soju jutranjega sonca smo začeli potovanje na drugi konec Slovenije.

Okoli 12. ure smo prispeli na našo prvo destinacijo – Vinarium Lendava. Po 240 stopnicah smo se povzpeli na razgledni stolp, s katerega smo imeli prekrasen razgled na gričevja Slovenije, Madžarsko, Avstrijo in Hrvaško. Na vrhu stolpa smo zapele nekaj pesmi iz našega programa in se nato odpravile na našo naslednjo destinacijo – otok ljubezni v Ižakovcih, kjer smo se lahko sprehajali ob reki Muri.

Nato smo se odpeljali v Moravske Toplice do prenočišča pri Štorklji. Namestili smo se v sobe in se pripravili na večerni nastop. Ta je potekal v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti, kjer smo študentke pripravile svoj program, naši spremljevalki, profesorici Aksinja Kermauner in Janja Plazar pa sta bili gostji večera, kjer so se pogovarjali o njunem vsakoletnem obisku Prekmurja na srečanju Oko besede. Predstavili pa sta nam tudi knjigo, ki je sicer še v nastajanju, z naslovom Kamnožerji. Po nastopu smo imeli še večerjo in se nato vsak po svoje sproščeno družili in gradili nova prijateljstva.

Zgodaj zjutraj smo se odpravili proti Madžarski. Obiskali smo dvojezično osnovno šolo Jožefa Košiča na Gornjem Seniku. Skupaj z njihovim pevskim zborom smo izvedle delavnico, skozi katero smo otroke naučile pesmico z naslovom Poj z menoj prijatelj moj. Tej je sledil naš koncert in nato smo skupaj z otroškim pevskim zborom zapeli nekaj otroških slovenskih pesmi, ki so jih poznali. To dopoldne smo ob družbi dobrosrčnih ljudi res lepo preživeli in ga zaključili na madžarski kmetiji, kjer smo za kosilo poskusili za te kraje značilne dödole in se za konec posladkali z gibanico na porabski način.

chill.JPGDEKLISKI_PEVSKI_ZBOR_UP_PEF.JPGDEKLISKI-ZBOR.JPGMed_ucenci.JPGMurska-sobota.JPGNa_Muri.JPGOtok_ljubezni__2_.JPGOtok_ljubezni__3_.JPGOtok_ljubezni1.JPG.pngpd.JPGPisateljice.pngPorabje_sola.JPGsolaPORABJE.JPGV_knjiznici.JPGANDREJA_STUCIN1.jpgV_SOLI.JPGVinarium.JPGZBOR.JPG

Foto: Habe Lovrenc

Dan smo nadaljevali še v adrenalinskem parku, kjer smo se po različnih plezalnih poteh fizično preizkušali in se ob tem neizmerno zabavali. Proti večeru pa smo se odpravili nazaj proti obali. Seveda nismo smeli zamuditi slavne postojanke Trojane, kjer smo si večer še tako bolj polepšali s sladkimi trojanskimi krofi. Hvala naši zborovodji Andreji Štucin Cergol, da nas je popeljala v te oddaljene, vendar čudovite kraje Slovenije. Zahvala gre tudi ostalim profesorjem, ki so se nam pridružili in skupaj z nami preživeli dva krasna dneva. Že se veselimo naslednje ekskurzije.

Ana BAJC


Odziv VALENTINE NOVAK,  višje svetovalke Zavoda za šolstvo   "Jutro na DOŠ Jožefa Košiča je bilo posebno živahno. Porabje so v sklopu ekskurzije po Prekmurju obiskale študentke Dekliškega pevskega zbora Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.

Z izjemno premišljenim programom so nagovorile učence obeh dvojezičnih pevskih zborov in ponudile glasbeno delavnico, ki ji je sedil krajši koncert. Učenci so skupaj s študentkami ustvarili pravo zvočno kopel dekliško-fantovskih zvokov. V medpredmetnem, čezmejnem povezovanju potujemo v želeno smer, ki v šolski proces vključuje tudi študente slovenskih fakultet in s tem možnost aktivnega sodelovanja, sokreiranja vsebin na več področjih - vsekakor smo začeli z najbolj oddaljenim in s soncem, morjem obarvanim delom.

Kovali so se novi načrti in z jezikovnimi počitnicami, ki jih bomo to poletje izpeljali v Fiesi, bomo sodelovanje, upam, oplemenitili na "njihovem" področju. Hkrati so danes primorske študentke prvič stopile na področje zamejskega, porabskega. Verjemam, da jih bo dan in "še kakšna rejč" nagovorila!"