Na ogled je prva rasztava študentov VUO

datum: 30.03.2022

kategorija: Novice

Sinoči so v atriju UP Pedagoške fakultete prvič razstavljali študenti novega študijskega programa Vizualne umetnosti in oblikovanje. Razstava, ki je na ogled do konca aprila 2022, se lahko pohvali z mladostno neobremenjenostjo, domišljijo in pestrostjo likovnih tehnik in motivov.

Sinoči so v atriju UP Pedagoške fakultete prvič razstavljali študenti novega študijskega programa Vizualne umetnosti in oblikovanje. Razstava, ki je na ogled do konca aprila 2022, se lahko pohvali z mladostno neobremenjenostjo, domišljijo in pestrostjo likovnih tehnik in motivov.

Otvoritev razstave, ki jo je z uvodnim nagovorom pospremila dekanja UP PEF prof. dr. Mara Cotič, za glasbo je poskrbel violinist Vladimir Batista, je potekala v sproščenem duhu. Svoje videnje na nova umetniška dela sta predstavila doc. mag. Peter Ciuha in koordinator razstave Vid Lendard, s katerim smo se pogovarjali ob robu otvoritve.

Razstava.JPG

Prvi semester VUO-ta je za vami. Kako ocenjujete svoje delo?

Svoje delo kot profesor ocenjujem kar dobro. Prvič po študiju predavam in vodim vaje Umetnostne zgodovine. Veliko priprav je bilo potrebnih in čas, da sem ugotovil, kaj študenti potrebujejo.

Kako ste se ujeli s študenti?

Dobro smo se ujeli, uspeli smo zgraditi zaupanje in pristno sodelovanje. Kot vsak profesor pa si želim več angažiranosti, študija in problemskih vprašanj.

Pripravili ste prvo samostojno razstavo. Kakšni so občutki? Koliko časa ste jo snovali?

Razstavo so oblikovali študenti sami. Izdelki so vsekakor nad povprečjem in nekateri že mejijo na izoblikovan izraz.

Na kaj morajo biti študentje pozorni pri postavitvi razstave? 

Celotna organizacija je zahtevala mesec dni dela.  Pri razstavi je potrebno misliti na gledalca in na oblikovanje njegove izkušnje, ki se zgodi ob ogledu. Danes je potrebno poskrbeti za izkušnjo skozi več senzornih kanalov, predvsem pa je potrebno posredovati izoblikovano misel, občutje in sporočilo, ki presega "dekorativnost".

Domujete na Kidričevi v Kopru, a se radi odrpavite tudi drugam …

Študente sem peljal v galerijo Meduza, pred stolnico in krstilnico ter v Atrij na razstavo. Tam so študentje preizkušali umetnostno-zgodovinske metode, veliko smo razpravljali in se spraševali. Svoja dela so tudi predstavili in zagovarjali. Kritična misel bo v ospredju tudi v naslednjih mesecih, ko bomo znanje vse bolj integrirali v ustvarjanje.

razstava__3_.JPG